Senátor Veleba vidí toky peněz v pozadí iniciativy Kocába a Kalvody

03.07.2017 12:15

Senátor Jan Veleba (SPO) se ve svém komentáři zamyslel nad iniciativou Několik vět 2017. „Za vším hledej tok peněz, říká jeden moudrý známý,“ podotkl Veleba k iniciativě, za níž stojí zpěvák Michael Kocáb, advokát Jan Kalvoda a další.

Senátor Veleba vidí toky peněz v pozadí iniciativy Kocába a Kalvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

„Několik vět 2017 ze zavedené dílny kolem pánů Kocába, Kalvody a spol. si hned po zveřejnění vysloužilo spršku tvrdé, ironické a odsuzující kritiky. Krom Karla Schwarzenberga, který jim dává za pravdu, jsem nezaznamenal kladný ohlas a rád bych se k této pozoruhodné trapnosti a drzosti několika větami vyjádřil,“ zmínil Veleba úvodem.

Podle něj partu lidí kolem Kocába, Kalvody a spol. spojuje často společná minulost v politice, z níž byli voliči dávno vypakováni. A také prý nezkrotná touha po návratu, neboť všechny dosavadní pokusy zkrachovaly.

„Celou tuhle partu bývalých ministrů, poslanců, velvyslanců a podobných elit, podporovaných kulturní a intelektuální frontou spojuje i další významný aspekt. Za vším hledej tok peněz, říká jeden můj moudrý známý. A to tady funguje ukázkově. Mezi signatáři figurují zástupy lidí léta napojených na honoráře z veřejných financí, grantů, z veřejnoprávní televize, neziskových organizací. To je jejich hlavní motivace a o to nechtějí přijít především. A tak i zde platí ono známé – ‚to je, oč tu běží‘,“ míní Veleba.

Vadí mu také to, že tyto ryze sobecké a zištné zájmy jsou schovány za hodnoty prezidentů T. G. Masaryka a V. Havla. Je to dle něj plytké a pokrytecké. „Havel je v mnoha ohledech, ne-li ve všem, s Masarykem nesrovnatelný. Jen toho majetku, co stačil nahromadit. A za kritiku zpeněžení Lucerny prodejem agentovi StB nám Havel ještě vynadal do přízemních čecháčků. Masaryk neměl takřka nic, jeho síla byla v jeho vzdělanosti a osobnosti světového formátu své doby,“ zmínil Veleba. 

  • Původní text ZDE

Své řekl také k Evropské unii, která byla podle jeho slov v době našeho vstupu jiná než nyní. „Dobrý projekt se podařilo bruselským elitám dokonale zdeformovat,“ dodal.

Závěrem se pak vyjádřil k advokátu Kalvodovi, který v minulosti předsedal kdysi vládní straně ODS. Podle jeho vyjádření ministři za tuto stranu – Skalický i Dlouhý, i sám Kalvoda – vytvářeli stěžejní normy polistopadové demokracie.

„Jejich kritiku na neustálé rozkrádání veřejných statků lze tedy chápat jako ostrou sebereflexi. Že by? Anebo jim vadí, že už u toho rozkrádání nejsou? Úspěšný privatizátor Becherovky a kníže v jedné osobě by mohl vyprávět o transakcích ve stylu ‚tunel‘, pardon, ‚za korunu koupím, za dvě prodám, mně to jedno procento zisku stačí‘ (starý židovský vtip),“ uzavřel s narážkou na Kalvodovo neoprávněné používání titulu JUDr. a na jeho angažmá v dresu Diag Human. 

Podle jeho slov by si tak iniciativa Několik vět 2017 zasloužila jen ignorovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…