Sesazení Zemana: Nářek Peszynského. A šokující návrh

31.01.2019 10:31

Senátorský Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 (SEN 21) připraví text žaloby na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení Ústavy, oznámil jeho předseda Václav Láska. Klub KDU-ČSL a nezávislých vyjádřil Láskovi podporu, senátoři ODS naopak nevidí šanci na úspěch. Impulzem k přípravě žaloby byly podle Lásky zásahy prezidenta a zaměstnanců Hradu do justice. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček záměr na Twitteru označil za další nenávistný pokus o zviditelnění v médiích. Nenávistí podle něj rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají liberální demokracií. Komentáře na sociálních sítích pak na sebe nenechaly dlouho čekat.

Sesazení Zemana: Nářek Peszynského. A šokující návrh
Foto: Vít Hassan
Popisek: Aktivista Pražského majdanu Tomasz Peszynski

„Odvolat prezidenta je prakticky nemožné, proto má Zeman tendenci chovat se jako mocnář. By bylo dobré zvážit možnost odvolat přímo voleného prezidenta přímo v lidovém hlasování. Podobně jako na Slovensku a v Rakousku,“ konstatuje na základě této situace komentátor Petr Honzejk. Domnívá se totiž, že pokus skupiny senátorů odvolat skrze ústavní žalobu prezidenta Miloše Zemana se k Ústavnímu soudu ani nedostane. Na žalobě by se totiž musely shodnout tři pětiny senátorů i tři pětiny poslanců.

Anketa

Stýská se vám po Mirku Topolánkovi coby politikovi?

hlasovalo: 8843 lidí

Původní text ZDE

„Přesto má pokus senátorů kolem Václava Lásky smysl. Přihlížet, jak si Zeman přivlastňuje další pravomoci, ohýbá Ústavu ve svůj prospěch, útočí na soudy a zpochybňuje tak dělbu moci, by byla kombinace alibismu a defétismu. Naopak pokus vyvolat impeachment, třebaže odsouzený k neúspěchu, je politický čin − zpráva, že se prezident chová tak, jak by se chovat neměl, a že jsou zde síly, které se proti tomu nebojí ozvat,“ domnívá se Honzejk. A podle něj je také možné, že se rozjede debata, zda pozice hlavy státu u nás není až příliš pevná. 

V době, kdy se totiž hlava státu volila Parlamentem, stačila k ústavní žalobě nadpoloviční většina senátorů. „Nyní, když je prezident volen přímo, podmínky pro ústavní žalobu přitvrdily a jsou vlastně nesplnitelné. Prezidenta navíc nemají možnost odvolat ani voliči,“ poznamenal Honzejk.

A stejný povzdych měl i občanský aktivista Tomáš Peszynski. „Jak jsme tu dobrou českou Ústavu zničili. Přímou volbou a 3/5 většinou pro žalobu jsme si vytvořili neodvolatelného krále,“ dodal Peszynski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…