Sestřelení ruského letadla vyvolalo v Turecku nadšení

25.11.2015 12:24

Server Aktuálně.cz přináší po sestřelení ruského letadla a popravě jeho pilota na padáku rozhovor s Özgörem Ünlühisarcikli, tureckým analytikem a ředitelem americké nevládní organizace German Marshall Fund. Turecký expert prozradil, že v Turecku po této akci zavládla neobyčejná radost a hrdost na tamní vojáky.

Sestřelení ruského letadla vyvolalo v Turecku nadšení
Foto: Archiv TN
Popisek: Turecká krajina

„Ruské letouny dlouho narušovaly turecký prostor v oblasti Černého moře. Takže v Turecku už to nějakou dobu bylo téma. Sestřelení letadla tedy vyvolalo v turecké společnosti nadšení,“ prozradil turecký expert. Připustil ale, že kromě nadšení někteří mají i obavy, co Rusové podniknou jako reakci.

Na druhou stranu si však prý uvědomují, že Turecko je členským státem NATO. „Důležitý bod je, že poprvé člen NATO sestřelil ruské letadlo. Ruské letouny narušovaly vzdušný prostor Turecka i dalších členských států Aliance v poslední době velmi často,“ dodává analytik.

Proto věří, že Rusko případ uzavře bez následků. „Jako to udělalo Turecko v roce 2012. Ve stylu ‚byla to nehoda, zapomeňme na to‘,“ vysvětluje. Druhá alternativa, podle něj špatná, je taková, že Rusko bude po Turecku žádat, aby nenarušovalo vzdušný prostor Sýrie, což by prý byl problém, protože Turecko se ve spolupráci s USA zrovna chystalo podniknout nálety na Islámský stát.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

„Pro Turecko bude nyní riskantnější provádět jakékoli operace v Sýrii. Oblast kolem Aleppa vypadá, že se o ni bude bojovat. Turecko a USA se chystaly v tomto regionu provádět údery proti Islámskému státu a podle toho, jak se Rusko rozhodne odpovědět, se tato operace může stát velmi riskantní,“ uvedl.

Na dotaz, koho Turecko považuje za hlavní spojence, odpověděl: „Samozřejmě že na mezinárodní scéně jsou to USA a Severoatlatnická aliance. Uvnitř Sýrie jsou umírněné opoziční skupiny jako Ahrár aš-Šám v okolí Aleppa. A hlavními spojenci jsou syrští Turkmeni.“ Dodejme, že právě syrští Turkmeni zabili ruského pilota poté, co se katapultoval ze sestřeleného letadla. Údajně na něj stříleli již v době, kdy klesal na padáku.

Pokud jde o národ Kurdů, žijící na pomezí Turecka, Iráku, Íránu a Sýrie, Turecko jej nepovažuje za jednolitý celek a k jednotlivým skupinám Kurdů prý přistupuje různě. „Iráčtí Kurdové jsou nyní jedním z hlavních regionálních tureckých spojenců. Syrští Kurdové – část z nich patří ke Svobodné syrské armádě, takže YPG (kurdské milice neboli Lidové obranné jednotky) jsou považovány za prodlouženou součást Kurdské strany pracujících – jsou nepřátelé,“ uvedl doslova.

Nakonec ještě analytik Ünlühisarcikli zdůraznil, že Turecko odmítá, aby byl součástí mírového procesu v Sýrii prezident Bašár Asad. „Turečtí spojenci včetně USA také několikrát řekli, že na konci takového vyjednávání by Asad neměl stanout v čele Sýrie,“ zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…