Jan Campbell: Acta est fabula. Hra je u konce

25.11.2015 9:00

Zatím veřejnost neví, jak skutečně došlo k sestřelení SU-24 v pohraničí Sýrie a Turecka. Možná, že již dnes večer, nebo zítra během dne, budeme vědět více o celém případu i o pilotech. Předpokládám ale, že nebudeme vědět více a konkrétně o reakci prezidenta Ruské federace Putina, i když se již krátce vyjádřil k veřejnosti. O tom, že bude následovat reakce RF, nemám pochyb, protože střelba na letadlo atomové velmoci nemůže zůstat bez odezvy.

Jan Campbell: Acta est fabula. Hra je u konce
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Byl-li SU-24 sestřelen nad územím Sýrie, dokonce s proniknutím tureckých stíhaček do Sýrie v rámci možného dohnání SU-24, následky budou ještě komplexnější. Včetně ukončení diplomatických vztahů RF s Tureckem. Zmiňuji se o diplomatických vztazích proto, že dnes, kdy píši tyto řádky, má jednat ministr zahraničí RF Lavrov se svým protějškem v Ankaře. Bude-li se jednat, což předpokládám, tématika neadekvátního konání Turecka v boji proti IS bude rozšířena i o hospodářskou tematiku.

Dnes ví i český špaček, že turecké tajné služby, spolu se službami SA a Kataru, přinejmenším, pod vedením zámořského spojence porodili IS. Přes Turecké hranice se vozí ropa ze Sýrie, ukradené zboží a rozbité historické památky Sýrie Přes Turecko se dováží do Sýrie vojenský materiál z Evropy, včetně Běloruska a Ukrajiny. S pomocí Turecka se financuje IS a syrská opozice. Nebudu pokračovat ve výčtu rolí, které Turecko hraje a chce hrát, protože jeho ambice ničí vzestup Iránu.

Přeji si, aby si lídři EU a sama EK uvědomili, a po té sdělili Turecku v čekárně na členství v EU jasné NE a NIKDY, má-li mít EU naději na existenci. Nehledě na členství Turecka v NATO, které nemá pro bezpečnost EU stejně žádný praktický význam. Proč? Byla by to další fatální geopolitická chyba Turecka se spoléhat při konfliktu na USA a na NATO. Turecko je prostředkem k dosažení vyšších cílů.

Nevylučuji, že Euro miliardami omámený turecký prezident si myslí, že může riskovat na poli hospodářském, rusko – tureckém, a tím může získat čas k oddychu před mnou očekávaným rozpadem Turecka. K němu pravděpodobně dojde při realizaci již započatého přepisování hranic a seznamů státu nejen regionu Blízkého východu, ale i Evropy. V tomto kontextu připomínám učebnicový příklad vzniku a pádu Osmanské říše.

Nevylučuji, že se jedná o primitivní provokaci. Existuje celá řada zainteresovaných, kterým se tento případ hodí. Ukrajina a několika arabských států patří do této kategorie. Sestřelit stíhačku ve výši 6 tisíc metrů může totiž jenom raketový komplex, nebo jiná stíhačka ve vzduchu, které ale IS nemá. Nevylučuji také, že se střelení má něco společného se snahou RF vytvořit globální koalici v boji proti IS. To je v zájmu liberálů RF a „vyšší moci“, která ví, že bez Ruska se nedá řídit globální sociální super – struktura. Globální koalice pro boj proti IS v žádném případě není v zájmu Turecka a USA.

Vylučuji, že se nezjistí, v jakém místě Turecka nebo Sýrie byla stíhačka sestřelena. Družicová a jiná kontrola funguje 24 hodin. O tom mluví fakta narušení vzdušného prostoru Řecka tureckými vojenskými letadly. A také hlas již většiny Kyperské veřejnosti, která si přeje ruskou vojenskou základnu. Kostky jsou vrženy. Hraje je u konce. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…