Šetření údajných odposlechů v GIBS by mohlo skončit v březnu

27.01.2015 16:50

Zhruba za dva měsíce by mohla vnitřní kontrola Generální inspekce bezpečnostních sborů ukončit prověřování informací médií o tom, že zaměstnanci inspekce měli ve svých telefonech nainstalovaný software, který umožňoval odposlouchávání nebo sledování jejich polohy. ČTK to po dnešním jednání sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS řekl její předseda Václav Klučka (ČSSD). Komise se podle něho k debatě o záležitosti vrátí, až bude trestní řízení ukončeno.

Šetření údajných odposlechů v GIBS by mohlo skončit v březnu
Foto: GIBS
Popisek: GIBS logo

Důvodem vyšetřování případu je podezření na nezákonnou instalaci softwarové aplikace a na úmyslné zveřejňování nepravdivých informací. Podle Klučky bylo podáno trestní oznámení, vnitřní kontrola se záležitostí zabývá ve spolupráci se státním zástupcem. Ředitel inspekce Ivan Bílek dnes podal členům komise průběžnou informaci. "Nové skutečnosti žádné nenastaly. Čekáme na výsledky šetření, které by měly být někdy v březnu, v polovině března," uvedl Klučka.

Vedení GIBS tvrdí, že cílené úniky informací a zveřejňování nepravdivých zpráv ohledně uvedených telefonů mají inspekci znevěrohodnit. "Moc toho reálného základu tam není," soudí o kauze Klučka a podobně se vyjádřil také další člen komise, lidovec Ivan Gabal.

Inspekce pochybení odmítá

O sledovacím softwaru v telefonech inspekce informovaly už dříve Lidové noviny, podle kterých pracovníci GIBS o aplikaci nevěděli. Aplikace prý umožňuje mimo jiné odposlech hovorů, prostorový odposlech, určení polohy přístroje, spuštění videa na dálku nebo stahování všech dat uživatele včetně kopií SMS zpráv. Pokud instalaci nepovolil soud, šlo by o porušení zákona, uvedl list.

Inspekce pochybení odmítá. Zdůrazňuje, že postupuje vždy podle předpisů a v žádném případě se nedopustila žádného nezákonného jednání, kterým by sledovala své příslušníky a zaměstnance a manipulovala s daty z přidělených služebních telefonů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…