Jiří Leschtina: Velký slídil rozkládá GIBS

13.12.2014 17:37

Zjištění Lidových novin, že několik desítek zaměstnanců Generální inspekce bezpečnostních sborů mělo napíchnuté služební mobily, aniž o tom věděli, kupodivu žádný velký rozruch nevyvolalo.

Jiří Leschtina: Velký slídil rozkládá GIBS
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Přitom už teď je jasné, že jde o mega skandál, proti němuž je i sledování ženy premiéra vojenskou tajnou službou na pokyn soukromnice Jany Nagyové nezáživnou historkou před spaním.

Inspektoři GIBS, vyšetřující zločiny policistů, celníků i vězeňské služby, byli sledováni několik měsíců. Do mobilů operativců i příslušníků zásahovky kdosi pod nenápadnou ikonou umístil aplikaci, která dokáže odposlouchávat hovory, určit polohu přístroje, na dálku spustit video, stahovat veškerá data včetně kopií SMS zpráv.

Poslankyně a místopředsedkyně sněmovní komise pro kontrolu GIBS Jana Lorencová k tomu výstižně podotýká: „Ten, kdo to nainstaloval, musel vědět, že lidi dostává do nebezpečí a to nejen pracovníky inspekce, ale i osoby, s nimiž jsou v kontaktu, včetně rodinných příslušníků.“

Premiér Sobotka, jemuž jedinému Generální inspekce bezpečnostních sborů podléhá, přesto zůstává v klidu. Vydal jen stručné prohlášení, že na „základě informací GIBS se v předmětné záležitosti nejedná o nezákonné jednání.“ Na první pohled je ale patrné, že premiérovi nemůžeme věřit.

Kdyby totiž sledování skutečně bylo legální, pak by inspektoři museli o napíchnutí svých mobilů vědět. Nadřízení jsou dokonce povinni sdělit jim důvod odposlouchávání, jímž může být například nutnost chránit je před útokem. 

Jedinou možností, jak zařídit odposlech bez vědomí sledovaných je povolení soudu. To by ale znamenalo, že desítky operativců a příslušníků zásahové jednotky jsou v jednu chvíli podezřelí z páchání trestné činnosti, jež by měla charakter jakéhosi hromadného zločinu. Což je nesmyslná představa.

Prakticky můžeme vyloučit, že by se někdo zvenčí nepozorovaně naboural do počítačových systémů a vpašoval do mobilů odposlouchávací software. Pak ovšem zbývá silně znepokojující varianta: Někdo uvnitř GIBS se rozhodl sledovat, co inspektoři dělají, s kým se schází, s jakými utajenými informátory. Což ale znamená, že v České inspekci bezpečnostních sborů, která má dohlížet na zákonnost, zuří vnitřní válka, vedená nezákonnými metodami.

Generální inspekce vznikla před třemi lety na politickou objednávku ODS poté, co se musela vzdát ministerstva vnitra. Premiér Nečas jako kompenzaci získal pravomoc jmenovat šéfa GIBS. Tím spíš teď po změně vlády můžeme předpokládat, že za mocenskými boji uvnitř inspekce vězí i politické motivy. Což je jen další důvod, proč by poslanci a s nimi i veřejnost měli vyžadovat rychlé odhalení, kdo si sledování inspektorů objednal a kam vlastně pokoutně získané informace putovaly. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …