Severní Korea po posledním testu varuje: Zasáhneme jakékoliv město v USA

29.11.2017 20:31

Severokorejská komunistická republika uskutečnila další test balistické rakety. Střela Hwasong-15 dosáhla úspěchu, jaký se žádné její předchůdkyni nepodařil. Vůdce KLDR Kim Čong-un si mimo jiné pochvaluje, že tato raketa dokáže zasáhnout jakékoli město na území USA. Informuje o tom stanice CNN.

Severní Korea po posledním testu varuje: Zasáhneme jakékoliv město v USA
Foto: ABC.news
Popisek: Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Rada bezpečnosti OSN si znovu sedne k jednomu stolu a bude debatovat o tom, co dál s komunistickým režimem, který odpaluje jednu raketu za druhou. Tento raketový test odsoudili i tradiční spojenci KLDR Čína a Rusko. Střela Hwasong-15 může podle severokorejského režimu zasáhnout kterékoli místo na půdě USA. Raketa je prý schopná uletět 13 tisíc kilometrů. Podle odborníků však není jisté, že Severní Korea dokáže kdykoli zasáhnout kterékoli místo v USA. Aby se tato teze potvrdila, bylo by třeba ještě více testů.   

Celou zprávu CNN naleznete zde.

Raketa vyletěla do výšky téměř 4 500 kilometrů, což žádná jiná severokorejská střela zatím nedokázala, a poté dopadla do Japonského moře. Podle CNN šlo o dramatickou ukázku síly. Především v Rusku prý doufali, že delší prodleva mezi raketovými testy znamená, že KLDR stojí o zklidnění situace. Poslední test se uskutečnil 15. září. Severokorejské ticho však nebylo výrazem vůle respektovat stanoviska OSN.

Jihokorejský ministr pro sjednocení Čo Mjong-kjon má za to, že příští rok bude KLDR schopna odpálit raketu s dlouhým doletem, která unese jadernou hlavici. Tato jaderná hlavice by nejspíš skutečně mohla zasáhnout kterékoli město v USA.

Představitelé KLDR však tvrdí, že jejich arzenál nepředstavuje riziko pro svět, pokud nikdo nebude ohrožovat zájmy KLDR. Kim Čon-un pravděpodobně chápe jadernou zbraň jako pojistku vlastní moci a věří, že Spojené státy odradí od operace, jakou předvedly např. v Iráku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…