Šichtařová bez obalu: Že se mají Slováci s eurem lépe? Tak se podívejte

18.07.2020 17:50

Chorvaté a Bulhaři se chystají přijmout euro. Podle ekonomky Markéty Šichtařové by to teď dělal jen blázen. Ze stolu smetla argument, že se Slováci mají s eurem dobře.

Šichtařová bez obalu: Že se mají Slováci s eurem lépe? Tak se podívejte
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu ČT Hyde park

V Chorvatsku a v Bulharsku se od roku 2023 bude možná platit eurem. V České republice se podle původních představ politiků mělo platit evropskou měnou už v roce 2007. Ale jak šel čas, čeští politici přijetí eura odkládali. V časech řecké dluhové krize se navíc ukázalo, že se Češi, Moravané a Slezané začali na euro dívat kriticky, neboť se jim nechtělo platit za řecké dluhy.

Smetla ze stolu také argument, že se Slováci platící eurem mají lépe než Češi platící korunou.

Pochopili, že do hořícího domu se stěhuje jen blázen a že i s naší korunou se máme dobře,“ napsala Šichtařová na blogu iDNES.cz.

Anketa

Je dobře, aby právo na obranu se zbraní v ruce bylo zahrnuto do Ústavy ČR?

96%
4%
hlasovalo: 15468 lidí
„Když Slováci přijali euro, posloužili jako příklad, že euro není žádnou výhrou. Ačkoli mají Slováci euro, stále odcházejí za prací do Česka. A to platí eurem už řadu let. Kdyby bylo euro zázračnou pilulkou, odcházeli by Češi na Slovensko, nikoliv naopak,“ zdůraznila.

To, že se eurozóna může rozrůst o Bulharsko a Chorvatsko navíc podle ekonomky ukazuje, že do ekonomického společenství eurozóny chtějí vstoupit chudší země, což pro Šichtařovou není nejlepší vizitkou tohoto klubu.

Ekonomové prý navíc vědí, že měnové unie mohou fungovat dobře, jen když je utvoří podobně silné státy, a to už dnes o eurozóně zdaleka neplatí. Německá ekonomika, ale i ekonomika nizozemská či lucemburská jsou ekonomiky silné. A proti nim stojí mnohem slabší ekonomiky Španělska či Řecka. Takto ekonomicky rozdílné země podle Šichtařové zkrátka a dobře nemohou efektivně fungovat v jednom společenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…