Silný vzkaz Kalouskovi: Je čas udělat pápá! Pospíšil vede TOPku do hrobu. Neuvěříte, kde to psali

30.01.2019 14:02

Komentátor Hospodářských novin David Klimeš připomněl doby, kdy Miroslav Kalousek (TOP 09) jezdil za Milošem Zemanem na Vysočinu. Poté Kalouskovi doporučil, aby nechal „svou“ TOP 09 zemřít. Pokud to udělá, může tím prý přinést novou naději.

Silný vzkaz Kalouskovi: Je čas udělat pápá! Pospíšil vede TOPku do hrobu. Neuvěříte, kde to psali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek před deseti lety založili TOP 09. S touto stranou se jim povedlo něco, co mohou mnohé jiné politické subjekty TOPce jen závidět. Strana se třikrát po sobě dostala do Sněmovny, přičemž jednou byla dokonce stranou vládní. Třikrát po sobě se do Sněmovny nedostali ani Zelení, ani Unie svobody, ani Věci Veřejné, ani SPOZ, a dokonce ani Andrej Babiš se svým hnutím ANO. V tomto je tedy TOP 09 lepší a Miroslav Kalousek prý může být na svou stranu hrdý. Jenže je tu jedno „ale“.

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí

„Ale právě proto, že těch deset let byla taková jízda, i ten dojezd by měl být ve velkém. Než čekat na pomalé umírání, je vhodné investovat poslední zbytky politického kapitálu do nového centristického projektu a dobře se připravit na příští sněmovní volby. Je to paradoxní, leč jednoduché: pokud si TOP 09 zvolí nadále samostatný život, čeká ji smrt. Pokud si ale zvolí smrt, její politiku může čekat ještě spousta úspěchů,“ napsal Klimeš.   

Komentátor se poté vrátil do minulosti a připomněl, že v roce 2010 měla TOP 09 41 poslanců se ziskem 17 procent hlasů. Jenže v roce 2013 už to bylo jen 12 procent a v roce 2017 procent pět. V roce 2017 se předsedou partaje stal europoslanec Jiří Pospíšil, který podle autora dovede stranu už jen do hrobu. Proč jen do hrobu? Protože v letech 2009 a 2010 dokázali lidem nabídnout nějakou vizi, vizi poměrně tvrdého pravicového programu, kde se hovořilo o zavedení školného, o zrušení některých sociálních dávek, o snížení daní a o splacení alespoň části veřejného dluhu. Dnes TOP 09 nic takového nenabízí, dnes jen útočí na Babiše a slovně brání liberální demokracii.

Příběh TOP 09 má však podle Klimeše ještě jeden háček. TOP 09 sice navrhla reformní program, ale takřka nic z něj neprosadila. Je pravda, že Kalousek dělal to, co sliboval, a jako ministr financí tlačil na úspory, ale tlačil na pilu až příliš a doplatil na to.

Komentář si můžete přečíst ZDE:

„Když Schwarzenberg naprosto nečekaně uspěl v prezidentské volbě 2013, k odboji proti Miloši Zemanovi (ke kterému ještě nedávno jezdil Kalousek na Vysočinu) se přidal později i odboj proti Andreji Babišovi (se kterým si Kalousek léta tykal z tenisu). A tomu už voliči TOP 09 moc nevěřili. Když se Kalousek v roce 2015 stal konečně předsedou, místo znovu vymyšlení kvalitního programu pro volby v roce 2017 se zabalil do tibetské vlajky a začal opakovat svůj bonmot, že se nechce zítra probudit s prezidentem Zemanem na Rudém náměstí,“ připomněl komentátor.

Je jasné, že tato strategie nefunguje. Pokud se chce TOP 09 udržet při životě, měla by se vrátit ke svému ostřejšímu konzervativnímu programu, řádně promyšlenému, protože liberální voliči už tak jako tak přešli k Pirátům. Vedle toho by měla upozadit „svaté relikvie“, jak Klimeš nazval Karla Schwarzenberga, Miroslava Kalouska a Jiřího Pospíšila. Strana by měla dát šanci novým politikům s tahem na branku, kteří dokážou najít společnou řeč i se Starosty a nezávislými (STAN) a případně i s KDU-ČSL. Tito noví politici by mohli přispět k vytvoření silného středového subjektu, který bude konkurovat Andrej Babišovi (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…