Silvestr po anglicku: Muž šel na kolemjdoucí s nožem, měl přitom vykřikovat cosi o velikosti Alláha

01.01.2019 8:03

Zatímco se většina obyvatel Velké Británie chystala na oslavy silvestra a na příchod nového roku, policie v Manchesteru měla plné ruce práce. Právě na silvestra tu totiž zadržela muže, který s nožem v ruce řádil ve stanici metra Victoria Station. Informuje o tom server britského deníku Daily Mail. Útočník údajně vykřikoval Alláhu akbar – Alláh je veliký. Zranil dva civilisty a jednoho policistu. Dalších šest až sedm policistů ho společnými silami zpacifikovalo a zadrželo.

Silvestr po anglicku: Muž šel na kolemjdoucí s nožem, měl přitom vykřikovat cosi o velikosti Alláha
Foto: thinkstock.com
Popisek: Kriminalita, ilustrační foto

Před 9 hodinou večer na silvestra řádil ve stanici metra  Victoria Station v britském Manchesteru muž vyzbrojený dlouhým kuchyňským nožem s černou rukojetí a čepelí o délce 12 palců. Zranil s ním dva civilisty a jednoho policistu. Civilisté ve věku 50 let – muž a žena – jsou hospitalizováni. Útočníka zneškodnilo pět policistů. Muž skončil ve vazbě a bylo mu sděleno, že je podezřelý z pokusu o vraždu.

Útočník podle některých svědků křičel Alláhu akbar a když ho policisté s pomocí pepřového spreje zpacifikovali a nasazovali mu pouta, měl prohlásit, že dokud bude Západ nadále útočit v jiných zemích, útoky podobné tomuto neustanou.

Stoupenci ideologie již neexistujícího Islámského státu se prý vzájemně podporují v myšlence, že zejména v období vánočních svátků je třeba provést co nejvíc útoků. V uzavřených skupinách na internetu se podporují v myšlence vnést „děs a hrůzu do srdcí nevěřících“.

Vasco Amador, generální ředitel společnosti GGII, který zachytil komunikaci teroristů, prohlásil: „Vynakládají velké úsilí v šíření propagandy na internetu ve snaze podnítit své stoupence k novým teroristickým útokům. A jsou aktivnější než dřív. Tyto uzavřené skupiny mají tisíce členů z různých koutů světa. Jsou mezi nimi i Britové.“

„Stála jsem tam a najednou jsem uslyšela ten nejděsivější výkřik, otočila jsem se a viděla jsem lidi, jak ke mě běží,“ popsala serveru Mirror Online Rebecca, která v tu chvíli stála ve stanici metra. „Utíkej, utíkej, to bylo jediné, co na mě volali,“ pokračovala. Tak se rozběhla a schovávala se mezi sloupy ve stanici.  

Někdejší plukovník britské tajné služby Philip Ingram dodal, že se po internetu ve velkém šíří informace, jak připravit výbušninu, jak si opatřit zbraně a jak provést teroristický útok. Islámský stát je sice poražen, ale to podle Ingrama neznamená, že teroristé zmizeli ze světa. „Extremisté nezmizeli. Hrozba teroristických útoků bude v celé Evropě i ve Velké Británii velmi vysoká i v roce 2019,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …