Šíříte hrozbu jaderné zkázy, obvinilo Rusko Američany. Jde i o nás a je to vážné

25.03.2015 9:14

Ruská tisková agentura TASS informuje o vyjádření mluvčího ruského ministerstva zahraničí Alexandra Lukaševiče, který obviňuje Spojené státy z porušování Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). Jde přitom již o druhou podobnou výtku adresovanou Washingtonu za posledních 14 dní.

Šíříte hrozbu jaderné zkázy, obvinilo Rusko Američany. Jde i o nás a je to vážné
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Lukaševič polemizuje s tvrzením mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiové, podle které jsou americké jaderné zbraně v Evropě neustále pod kontrolou Spojených států amerických. Lukaševič uvádí, že Psakiová „otevřeně překrucuje fakta“. Ve skutečnosti prý mají tzv. „společné jaderné mise“ poskytnout evropským státům nedisponujícím jadernými zbraněmi možnost účastnit se plánování a testování jaderných dovedností. „To považujeme za flagrantní porušení Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), na což jsme již také upozornili NATO,“ prohlásil mluvčí.

„Článek 1 z této smlouvy totiž zakazuje převádět zemím disponujícím jadernými zbraněmi kontrolu nad těmito zbraněmi ostatním státům. Další článek navíc zakazuje, aby tyto státy možnost kontroly nad jadernými zbraněmi přijímaly,“ uvedl Lukaševič. Zmíněná smlouva vstoupila v platnost v roce 1970 a ratifikovalo ji 189 zemí světa. Jejím cílem bylo zabránit tomu, aby disponovaly jadernými zbraněmi další státy kromě Spojených států, Ruska, Číny, Francie a Velké Británie. Smlouvu tehdy nepodepsaly pouze Indie, Pákistán a Izrael. KLDR sice smlouvu nejprve ratifikovala, ale později ji vypověděla. Předpokládá se, že všechny tyto čtyři státy již jaderné zbraně vlastní.

Podobné obvinění vznesl před čtrnácti dny šéf oddělení ruského ministerstva zahraničí pro nešíření zbraní hromadného ničení Michail Uljanov. Podle něho Spojené státy NPT porušily poté, co oznámily svůj úmysl vycvičit piloty svých spojenců pro použití jaderných zbraní. „Společná jaderná mise představuje výcvik pilotů z nejaderných států, kteří tak po absolvováním výcviku získají stejný stupeň znalosti a dovedností jako piloti ze zemí jadernými zbraněmi disponujících. To považujeme za jasné porušení závazků zahrnutých v Smlouvě o nešíření jaderných zbraní.“, prohlásil tehdy Uljanov a obvinil Washington, že se snaží vyhnout diskuzi o této problematice.

Uljanov dále řekl, že Spojené státy podkopávají globální strategickou stabilitu a narušují proces jaderného odzbrojování. „Pokračovat v tomto procesu je nyní kvůli Washingtonu skutečně obtížné. Rusko je v každém případě příznivcem jaderného odzbrojování. Otázkou zůstává, jaké pozice nyní zastávají Spojené státy,“ konstatoval Uljanov. O několik dní dříve však zase NATO obvinilo Rusko, že provádí rozsáhlá vojenská cvičení s cílem otestovat jaderné zbraně. Vzájemné obviňování z porušování dohod o jaderných zbraních je v posledních týdnech prakticky na "denním pořádku". V každém případě další konference vztahující se ke Smlouvě o nešíření jaderných zbraní se bude konat již příští měsíc v New Yorku, kde by si dle expertů měly Spojené státy a Rusko vyjasnit své současné pozice.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…