Sjezd ČSSD změnil stanovy: Vedení posílilo na úkor regionů

16.03.2013 16:11

Vedení sociální demokracie bude napříště moci zasahovat do podoby kandidátních listin před volbami. Lídry kandidátek bude schvalovat a bude mít možnost kandidáty z listiny vyškrtnout. Prosadilo také opatření proti masovému náboru nových členů, který někdy bývá zneužíván k zesílení vlivu některých stranických křídel, zejména v regionech. Změny vyplývají z nových stanov, které dnes na druhý pokus schválili delegáti ostravského sjezdu.

Sjezd ČSSD změnil stanovy: Vedení posílilo na úkor regionů
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Sjezd ČSSD skončil tiskovou konferencí

Straníci změny nejprve v prvním hlasování odmítli. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ale po poradě s šéfy krajských organizací požádal o nové hlasování. Před ním byly ze stanov vyřazeny některé sporné body, například omezení pro přestupy mezi stranickými organizacemi, proti kterým se stavěli zejména pražští zástupci.

Kandidátní listiny ovlidní lídři strany

"Zůstalo jasné zmocnění pro vedení strany schvalovat lídry na kandidátkách a případně vyškrtávat z kandidátních listin," řekl ČTK Sobotka. Podle lídra ČSSD zůstal ve změněných stanovách také limit pro maximální počet členů, které strana může přibrat. V rámci jedné schůze může přijmout maximálně deset nováčků. Masovými nábory se někteří krajští politici snažili zajistit si větší vliv ve svých stranických organizacích.

V době, kdy delegáti stanovy v prvním hlasování odmítli, nebyl Sobotka v sále. Jednal se slovenským premiérem Robertem Ficem, který na sjezd přijel jako čestný host. Podle některých delegátů hlasujícím vadilo zejména to, že o 25 změnách hlasovali jako o jednom balíčku. "Já myslím, že to byla klasická hlasovací nehoda," komentoval první výsledek Sobotka.

Poté, co vyprovodil Fica z dějiště sjezdu, požádal o nové hlasování. V něm již straníci změny schválili. Pro bylo 453 účastníků sjezdu, proti dva, 11 se zdrželo hlasování. Podle Sobotky za rozdílným výsledkem druhé volby stál úspěch vnitrostranické komunikace.

Navrhované změny stanov měly také ztížit přechod členů strany mezi jednotlivými místními organizacemi. K přestupu by člen potřeboval písemný souhlas jak své původní stranické buňky, tak organizace, do níž přechází, a příslušného okresního výkonného výboru. Uvedené body však nakonec byly vypuštěny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…