Sjezd odborů bude řešit fungování Českých drah na liberalizovaném trhu

24.03.2015 7:04

Jakým způsobem zajistí vláda další fungování Českých drah jako národního dopravce a jak rychle se bude otevírat železniční trh soukromým společnostem. To jsou hlavní body dnešního jednání sjezdu Odborového sdružení železničářů (OSŽ). Zasedání se zúčastní premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Sjezd odborů bude řešit fungování Českých drah na liberalizovaném trhu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlak ČD

Podle odborů brání spravedlivé liberalizaci železniční dopravy zejména nedokončený převod nádraží z Českých drah na správce kolejí, Správu železniční dopravní cesty. Na problém, že ze všech dopravců České dráhy jako jediné nesou náklad na provoz nádraží, poukazuje OSŽ dlouhodobě.

Sdružení se mimo jiné zasazuje o vzájemné uznávání jízdenek mezi různými dopravci. Cestující by si tak mohl koupit jedinou jízdenku a nemusel při přesedání řešit, s jakým dopravcem pojede.

V nákladní dopravě by chtěli odboráři otevřít téma státní podpory pro přepravy takzvaných jednotlivých vozových zásilek, kdy jsou v jednom vlaku vozy směřující k různým klientům. Služba, kterou v Česku provozuje téměř výhradně státní ČD Cargo, je pro dopravce dlouhodobě ztrátová. "Stát tomu nechává volný průběh. Jestli si to už nechce objednávat a chce dlouhé dříví a jiné věci tahat po silnici, tak ať to řekne nahlas celé veřejnosti," uvedl dříve předseda OSŽ Jaroslav Pejša.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…