Skandál Milionu chvilek. Nachytáni při činu, pak špatná výmluva. A už to jede

26.02.2020 20:26

Spolek Milion chvilek pro demokracii zahájil v úterý v Plzni první část ze série akcí pod názvem Štafeta pro demokracii. Organizátoři si ale zadělali na pěkný malér, když lživě informovali o tom, že lidé, kteří je přišli podpořit, zaplnili celé náměstí Republiky. Na internetu už kolují fotografie dokazující, jaká byla realita, a iniciativa se omlouvá se slovy, že se „nechala unést“. Nešlo však o jedinou lež, veřejnost si v diskusích všímá i dalších „nepřesností“.

Skandál Milionu chvilek. Nachytáni při činu, pak špatná výmluva. A už to jede
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Aňa Geislerová a Mikuláš Minář.

První krajský protest ze Štafety pro demokracii, kterou rozjelo hnutí Milion chvilek na náměstí Republiky, sledovaly i ParlamentníListy.cz. A zajímavé dění bylo možné sledovat nejen na pódiu, kde vystupovali řečníci, ale přímo v davu mezi lidmi.

Anketa

Máte rádi Zuzanu Čaputovou?

hlasovalo: 20760 lidí

Mezi nimi například chodila slečna od Milionu chvilek se zelenými plakátky, které vždy nečekaně před náhodně vybranou dvojicí vystavila. Když si přečetli a zareagovali – někdy s úsměvem, někdy udiveně –, zeptala se jich: „Chcete se obejmout?“ Napsaný text totiž obsahoval slova „Milion objetí pro demokracii“. 

Anketa

Bojíte se koronaviru?

39%
61%
hlasovalo: 9794 lidí

Lidé mohli přijít v masopustních maskách, k čemuž je vyzývaly plakáty k akci. Někteří přišli třeba v roušce, třeba muž, který zároveň držel ceduli s nápisem „Virus Babišismus se šíří v ČR. Více jsme psali ZDE.

Jako první z hostů promluvila herečka Aňa Geislerová. „Každý si musí nastavit svou vlastní laťku. Já potřebuju věřit sama sobě. Dělám to jen kvůli sobě,“ zdůvodnila, proč se tolik angažuje. „Ještě si to pak třeba budu vyčítat,“ podotkla s úsměvem a poukazem na perzekuce v dobách minulých.

„Politici jsou tu od toho, abychom si my mohli jako trochu dáchnout a směřujeme k nim zodpovědnost,“ pokračovala naše nejobsazovanější herečka, která se také jala vysvětlovat, proč večer do Plzně přijela i se svými ratolestmi.

Anketa

Souhlasíte s přejmenováním náměstí u ambasády Ruské federace na náměstí Borise Němcova?

3%
97%
hlasovalo: 24479 lidí

„Mám tu děti, a vím, proč je tu s sebou mám. Chci jít příkladem. Ne sedět doma a nadávat. Měli bychom být takoví, jaké chceme mít lidi kolem sebe,“  vyjádřila své pocity s dovětkem, že si je vědoma, že ona díky svému povolání ovlivňuje lidi v širším poli. Více jsme psali ZDE.

Vystoupila také vtipná aktivistka Jana Filipová, která zmínila, že si nepřipadá jako hrdinka. Dorazil také Michal Bláha z organizace Hlídač státu. V davu bylo možné spatřit i protikorupčního bojovníka Leo Steinera, který byl nedávno přitlačen k odchodu ze státního úřadu, protože odmítl proplatit dotaci Agrofertu.

Spolek Milion chvilek si však pořádně naběhl, když v půběhu akce na sociální síti lživě informoval veřejnost, že na první protestní akci, která má upozornit na zásadní problémy jednotlivých regionů, zaplnili lidé celé náměstí Republiky.

Že je to lež, začal na svém Twitteru odhalovat uživatel vystupující jako Nosey George-Naštvaný, když zveřejnil vlastní fotografii z té samé akce na náměstí Republiky. „Proč lžete?“ obrací se ve svém tweetu směrem k Milionu chvilek. Jeho příspěvek na Facebooku nasdílel uživatel Anastacio Marquez.

Fotografie, jež pořídil Nosey George-Naštvaný, v porovnání se snímkem zveřejněným spolkem Milion chvilek, kde to vypadá, že náměstí je skutečně zaplněné, totiž jasně ukazuje, že přitomní tamní náměstí zdaleka nezaplnili. Naopak na protest dorazilo jen pár stovek lidí z necelých 172 tisíc obyvatel, jež město Plzeň čítá.

Po odhalení této dezinformace pak spolek Milion chvilek přispěchal s vysvětlením, že se „nechal unést“. „Přátelé, upřímně se omlouváme za nepřesnou formulaci o zaplnění náměstí v Plzni. Záměrem rozhodně nebylo přikreslit skutečnost. Nechali jsme se unést nadšením z vydařené akce a z jednoho pohledu na náměstí, kde se i přes vydatný déšť sešlo mnoho lidí,“ uvedla později iniciativa ve svém tweetu a tentokrát dodala i fotografii skupiny demonstrujících zaplňujících pouze část plochy náměstí.

Jenže jak se ukázalo, i řeči o vydatném dešti nebyly až tak pravdivé, což dosvědčily zase záběry z tamní webkamery, na které poukázal uživatel Milan Vinický. „Proč zase lžete? Rozklikněte si moji fotku. Vidíte vydatný déšť? Byla zhotovena v 19:15, tedy 15 minut po začátku vaší akce, a ještě minimálně půl hodiny poté nepršelo,“ napsal s tím, že pršet začalo těsně před koncem akce. „Vy si fakt s tou úpravou pravdy nedáte pokoj, co?“ dodal rozčíleně.

K tomu, že byl Milion chvilek „chycen při činu“, pak další připojili poznámku: „Levičáci nikdy nebyli moc ‚smart‘, takže došlo k překvapení.“

Přispěvatel do diskuse Ondřej Šnajdr pod omluvným příspěvkem organizátorů protivládních demonstrací podotkl, že si přístě v Pardubicích také pořídí svou fotografii, a až budou nadsazovat počty lidí na trojnásobek, tak ji „vytáhne“. „Heslo Milion chvilek: Naše pravda a láska musí zvítězit, i kdybychom museli nenávidět a lhát,“ doplnil.

Jiní takové počínání zhodnotili slovy „fiasko na druhou s ostudou“.

Milion chvilek kromě krajských protestů pořádá také demonstraci, která se uskuteční 1. března v Praze na obranu demokratických institucí. Akce začne v 16.00 pochodem z Hradčanského na Staroměstské náměstí, kde od 17.00 protest zahájí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…