Skandál: Ukrajinci chyceni s výbušninami. Směřuje to k Zelenskému

07.02.2024 7:43

Agenti tajných služeb nevystupují veřejně příliš často. V Gruzii teď udělali výjimku. Gruzínská strana totiž tvrdí, že zadržela výbušniny pocházející z Ukrajiny, které měly být buď použity k teroristické akci přímo v Gruzii, nebo měly být poslány dál do Ruska. Transport výbušnin měl domlouvat bývalý kandidát na poslance za Oděsu z proevropské strany Sluha národa, která je základnou prezidenta Volodymyra Zelenského.

Skandál: Ukrajinci chyceni s výbušninami. Směřuje to k Zelenskému
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pyrotechnický přívěs

Státní bezpečnostní služba Gruzie (SSG) v pondělí uvedla, že zabavila výbušná zařízení a „značné množství“ výbušného materiálu údajně pocházejícího z ukrajinského města Oděsa směřujícího do Ruska. Představitelé SSG prý při prohlídce vozidla odhalili dvě baterie do elektromobilů, přeměněné na kontejnery, které obsahovaly šest „speciálních výbušných zařízení“. O nálezu informuje server Euronews, který se odvolává na prohlášení gruzínské bezpečnostní služby.

Zařízení prý obsahovala plastickou trhavinu vojenské kvality C4 o celkové hmotnosti 14 kilogramů. Mělo jít o trhaviny, které lze aktivovat elektronickými rozbuškami a mělo být také možné napojit je na speciální časovače.

„SSG tvrdila, že zařízení a látky pocházejí z ukrajinského města Oděsa, a cestou přes Rumunsko, Bulharsko a Turecko nakonec 19. ledna dorazily do Gruzie. Zpravodajci uvedli, že do pašování a přepravy zařízení v Gruzii bylo zapojeno sedm občanů Gruzie, tři občané Ukrajiny a dva arménští občané. Za údajného organizátora plánu rovněž označila Andreje Sharashidze, ukrajinského občana gruzínského původu a bývalého kandidáta na poslance za Oděsu z proevropské strany ‚Sluha národa‘,“ napsal server Euronews.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí

Rusko se bojí o most

Zpravodajci prý pracují s podezřením, že ať už někdo chtěl použít výbušniny přímo v Gruzii, nebo je chtěl dostat např. do Ruska a použít je tam, vina za jejich užití mohla být záměrně hozena právě na Gruzii.

„Podrobnosti případu a faktická situace vzbuzují podezření, že zapojení gruzínských občanů a využití gruzínského území mohlo být zinscenováno s cílem přesunout vinu za potenciální teroristické činy, ať už v Gruzii nebo v zahraničí, na Gruzii samotnou,“ uvedla SSG.

Za přechovávání výbušnin lze v Gruzii odsoudit na 6 let vězení, ale pokud bude akce skupiny překvalifikována na přípravu teroristického činu, sazba vyskočí až na 15 let.

Informaci o zachycení výbušnin v Gruzii převzal také server The Moscow Times,  který napsal, že na trasu přes Rumunsko, Bulharsko a Turecko upozorňuje dlouhodobě i ruská strana, která tvrdí, že tudy proudí výbušniny určené pro poškození Kerčského mostu, který spojuje ukrajinský poloostrov Krym, v současnosti okupovaný Ruskou federací, s ruskou pevninou.

Mezi Ruskem a Gruzií panuje napětí od roku 2008, kdy proběhla válka o Jižní Osetii, kterou Gruzínci prohráli. Jde o území, které vyhlásilo nezávislost v roce 1992, ale svět ji nikdy neuznal. Gruzínci považují toto území stále za své a v roce 2008 se pokusili toto své stanovisko stvrdit silovým krokem a získat nad územím plnou kontrolu. Tomu však zabránila ruská armáda, která gruzínské ozbrojené síly rychle porazila. Rusko poté Jižní Osetii uznalo jako nezávislý stát.

Prezidentem Gruzie byl v té době Michail Saakašvili, který funkci zastával až do roku 2013, ale když mu mandát skončil, odjel do USA. V roce 2015 se z USA přesunul na Ukrajinu, získal zdejší občanství a stal se gubernátorem Oděsy. Vazby mezi Gruzií a Oděsou tedy existují řadu let.

Na funkci gubernátora však 7. listopadu 2016 rezignoval a obrátil se proti prezidentovi Petrovi Porošenkovi. Posléze byl zbaven ukrajinského občanství a opustil Ukrajinu. Ale v roce 2017 se na Ukrajinu vrátil a zorganizoval tady demonstraci proti prezidentovi Porošenkovi. Pár dní si pobyl ve vazbě, ale po verdiktu soudu, že neprováděl nelegální činnost, byl z vazby propuštěn. Až do 12. února 2018 pobýval v Kyjevě; v ten den byl na palubě soukromého letadla deportován do Polska.

5. ledna 2018 byl gruzínským soudem v Tbilisi shledán vinným z překročení pravomocí prezidenta republiky, když udělil milost policistům odsouzeným za vraždu bankéře Sandra Girgvlianiho. Byl v nepřítomnosti odsouzen k tříletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody.

V roce 2021 se do Gruzie vrátil a byl zde znovu zadržen, proti čemuž protestoval mimo jiné tím, že držel hladovku, až skončil v jedné ze zdejších nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nyní vyšel na Seznam. cz článeček o Banderovi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 07.02.2024 10:40:49
S velkým sebezapřením jsem ho dočetl a otevřel diskusi pod ním. To jsem ale neměl dělat, protože mi vzápětí výrazně stoupnul krevní tlak. Byl jsem zděšený tupostí, ubohostí a amorálností tamějších příspěvků Čechů, de facto obhajujících tohoto ukrajinského nacistu (a jeho oddíly), jehož stoupenci začali konflikt na Ukrajině v roce 2014 ostřelováním etnických Rusů na Donbasu jako zajíců na honech (celkem cca 15000 mrtvých Rusů ). Je neoddiskutovatelným faktem, že banderovci za 2. světové války dělali velmi často taková zvěrstva, že jimi opovrhovali i samotní Němci, ke kterým se banderovci připojili. Pravděpodobně čeští zbohatlíci, mládežníci a " lepší " lidi je však dnes obhajují (nebo je to už AI ? ). Stejně jako média česká a západní média mainstreamu. Štědrou vojenskou podporou banderovců se údajně "demokratický" Západ a jeho elity zcela zdiskreditovaly v očích slušných a myslících lidí. Západ se tím zcela "odkopal" a naprosto ztratil jakékoliv zbytky důvěryhodnosti. Je přímo neuvěřitelné, co z lidí udělají prachy, moc a propaganda, za níž by se nestyděl ani J. Goebbels. A zřejmě i výchova a výuka v společenskovědních předmětech ve zdejším inkluzivním školství. Je mi z toho smutno.

|  35 |  1

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…