Skandál kolem pohřbu Helmuta Kohla. Chtěl prý za řečníka Orbána, rozhodně ne Merkelovou. Jenže bruselské elity zavelely a je to úplně jinak

01.07.2017 12:01

Někdejší ministr obrany Alexandr Vondra jen nevěřícně hledí na to, co se dnes děje v Německu v souvislosti s pohřbem kancléře sjednotitele Helmuta Kohla. Tahanice kolem pohřbu tohoto velikána podle Vondra ukazují, kam se dnes EU řítí.

Skandál kolem pohřbu Helmuta Kohla. Chtěl prý za řečníka Orbána, rozhodně ne Merkelovou. Jenže bruselské elity zavelely a je to úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politik Saša Vondra

„Nechci se ani vracet ke sporům mezi Kohlovou vdovou a dnešní německou vládou o to, kdo má na pohřbu promluvit. Bylo již několikrát uvedeno, že Maike Kohlová-Richterová si nepřála Angelu Merkelovou, ale prosazovala maďarského premiéra Viktora Orbána (zcela určitě v duchu Kohlova přání, který se ještě loni s Orbánem setkal, aby ho během migrační krize politicky podpořil), ale nakonec musela ustoupit tlaku z Berlína a Bruselu,“ píše Vondrta v komentáři pro Echo24.cz.

Podobný spor se vedl o to, kde má být Kohl pohřben. Sám by si zřejmě přál být pohřbem v německém Špýru, ale evropské špičky si prosadily rozloučení ve Štrasburku, kde se s Kohlem rozloučí světoví i němečtí politici. Teprve potom rakev titána německé politiky zamíří do jeho rodné země. „Suma sumárum: Kohlova vdova se pokusila realizovat kancléřovo posmrtné přání, ale narazila na meze německé a evropské politické korektnosti,“ doplňuje bývalý člen české vlády, který se s Kohlem setkal a prý ho velmi obdivoval.

A vůbec nejhůř se podle Vondry zachovala česká vláda. „Korunu celé trapnosti pak nasadila česká vláda. Přestože se Německo i Evropa loučí s největším státníkem posledního půlstoletí, premiér Sobotka se z pohřbu omluvil kvůli cestě do Japonska (odkud nám z rychlíku šinkanzen vzkázal, že brzy budeme cestovat mezi Prahou a Brnem stejně rychle – sic!), a ministr zahraničí Zaorálek jako snad adekvátní náhradník se cestě do Štrasburku vyhnul také, zřejmě kvůli tomu, že musí přes víkend uklidňovat rozloženou ČSSD,“ tepal Vondra přední představitele své země.

Za českou vládu nakonec pojede na pohřeb vicepremiér a ministr pro životní prostředí Richard Brabec. Vondra se domnívá, že za jiných okolností by jel prezident Zeman, ale zdraví mu to pravděpodobně nedovoluje, Nejede ani druhý český prezident Václav Klaus, kterého pravděpodobně odradila skutečnost, že by musel vyrazit do Štrasburku, do jednoho ze dvou srdcí EU.

„Ale můžeme v pohřebním příběhu vidět i metaforu toho, co nás čeká v budoucí Evropě. Na jedné straně je tu urputná snaha dnešního establishmentu v Berlíně i Bruselu rozpustit Německo jako stát i národ v Evropě. Kohl v tomto příběhu nemá být sjednotitelem Německa, ale Evropy – i proti vůli své a jemu nejbližších. Na druhé straně budeme sledovat, zda se s odchodem Británie z EU udrží angličtina jako evropská lingua franca, a nebo zda se budeme znovu učit německy,“ uzavřel varovně Vondra.

Celý komentář naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…