Skandál na Ukrajině: Porošenkovi lidé se chovají jak Janukovyč, hlásí vyhozený činovník. Jde o vyhrožování poslancům, tajné schůzky a skryté vztahy

07.07.2015 20:05

Analytička Veronika Sušová Salminen, zaměřující se na postsovětský svět, pro ParlamentníListy.cz shrnula nejnovější skandál, který propuká na Ukrajině. Prezident Porošenko zde se svými spojenci spustil čistku v tajných službách, která postihla desítky vysokých úředníků. A padají rovnou obvinění z vlastizrady, v tomto ranku nejzávažnější možná. Důvodem může být vyřizování účtů mezi oligarchy.

Skandál na Ukrajině: Porošenkovi lidé se chovají jak Janukovyč, hlásí vyhozený činovník. Jde o vyhrožování poslancům, tajné schůzky a skryté vztahy
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Velký skandál otřásá už od poloviny června politickou scénou Ukrajiny. Pro optimisty může být znamením úspěšné „deoligarchizace“ ukrajinské politiky, kterou přislíbil prezident Porošenko, a pro pesimisty dalším projevem války oligarchů v podmínkách silovických struktur Ukrajiny a v novém kontextu. Po odvolání šéfa ukrajinské Služby bezpečnosti (SBU) Nalyvajčenka vyšly na povrch nové spekulace ohledně vlivu oligarchů na současnou ukrajinskou politiku. Záhy po potvrzení jeho nástupce SBU udělala čistky a začala vyšetřovat na 40 svých spolupracovníků z vlastizrady.

Všechno začalo, když se otřáslo křeslo pod šéfem ukrajinské Služby bezpečnosti a Porošenkovým člověkem Valentinem Nalyvajčenkem na pozadí sporů s Generální prokuraturou Ukrajiny. Personální změny na různých postech dnešní ukrajinské administrativy ale nejsou ničím novým, takže samotný fakt nevěštil nic zvláštního. Je očividné, že prezident Porošenko v posledních měsících vynakládá značné úsilí k posílení prezidentské vertikály moci a mění postrevoluční kádry za sobě oddané. Nalyvajčenko byl po krátkých spekulacích odvolán na prezidentův návrh 18. června 2015 rozhodnutím Věrchovní rady. Proč?

Nalyvajčenko a Firtaš?

Krátce předtím se Nalyvajčenko stal terčem kritiky a byl přímo obviněn z toho, že ve skutečnosti představuje straníka oligarchy – „plynového krále“ Dmytra Firtaše, který v daný moment přebývá v Rakousku a o jehož vydání do USA žádal na Rakousku Washington. Přitom kritika zněla z řad Porošenkovy politické frakce v parlamentu z úst poslance S. Lešenka. Podle ukrajinských médií  je údajně v rámci Porošenkovy frakce rozdělení vlivu mezi oligarchy následující: kolem 100 pro Petra Porošenka, 40 pro „udarovce“, za nimiž mají být právě zájmy Firtaše a Levočkina, a asi deset poslanců se orientuje na I. Kolomajského. Jinak řečeno, spekuluje se o tom, že vliv Firtaše existuje i v ukrajinském parlamentu.

Firtaš patří do klanu oligarchů, kteří z Euromajdanu a změny moci na Ukrajině neprofitovali, a naopak změna režimu silně oslabila jejich zájmy i ekonomickou základnu. Je tím, kdo je na dnešní Ukrajině nazýván jako „proruský“ oligarcha. Firtaš byl jedním z figurantů firmy RosUkrEnergo (RUE), která se na ukrajinském trhu podílela na prodeji a distribuci ruského plynu především v letech 2006 až 2009. Polovinu firmy vlastnil ruský Gazprom a 45 % pak právě Dmytro Firtaš. Ten má ale i další významné majetky v chemickém průmyslu a podobně. Plyn byl však v minulosti na Ukrajině důležitým předmětem oligarchicko-klanových válek, který například stavěl proti sobě Julii Tymošenkovou a Firtaše.

Ukrajinské úřady zahájily během letošního roku další právní kroky proti vícero firem Dmytra Firtaše včetně toho, že soudně zabavily celkem 86 nemovitostí kvůli údajným Firtašovým dluhům ukrajinskému státu. Kromě těchto objektů se soudní zabavování má týkat také 35 objektů Sergeje Levočkina, dalšího oligarchy spojovaného s janukovyčovskou Stranou regionů, který je dnes poslancem za Opoziční blok a bojuje za zachování vlivu i skrze sponzoring Ljaškovy Radikální strany.

Tajemství vídeňské schůzky

Už 8. června, tedy týden před Nalyvajčenkovým odvoláním, se v ukrajinských novinách objevila zpráva o utajované schůzce mezi Porošenkem, Kličkem, Firtašem a Levočkinem, která se měla konat ve Vídni před prezidentskými volbami v květnu 2014 a měla obsahovat dohody o rozdělení moci na nové Ukrajině. Podle zdrojů měla schůzka trvat 28 hodin, což Porošenko i Kličko svorně popírají a odmítají. Prezident Porošenko tvrdil, že se s Firtašem ve Vídni sešel v rámci oslav narozenin Klička mladšího, ale že šlo o krátký, zběžný rozhovor. Také Kličko odmítá, že by kdy s oligarchy uzavřel nějaké dohody o spolupráci, a tvrdí, že byl ve Vídni jenom kvůli oslavám narozenin mladšího bratra. Firtaš naopak tvrdí, že k jednání došlo a jeho hlavním motivem bylo spojit se proti dalšímu ukrajinskému oligarchovi, Julii Tymošenkové.

V reakci na obvinění ze spolupráce s Firtašem a svoje odvolání Nalyvajčenko ukrajinskému tisku sdělil, že podle jeho názoru dojde k tomu, že „dva figuranti“ vídeňské schůzky s D. Firtašem, kteří jsou dnes u moci, budou muset vypovídat o schůzce před soudem. Následně Nalyvajčenko před pár dny tisku řekl, že v Bloku Petra Porošenka funguje někdo jako „dozorčí“, který vyhrožuje poslancům a ovlivňuje jejich hlasování: „Tento dozorčí má příjmení. Myslím, že je to nejenom nebezpečné, ale také cynické. Jako první o tom slyšel prezident Ukrajiny. Z očí do očí. Byla to jedna z mých posledních zpráv prezidentovi. Žádal jsem ho, aby si pozval poslance, kteří o tom slyšeli a jimž bylo vyhrožováno, a oni sami vám toho člověka označí. Nejde o Jurije Lucenka.“ Nalyvajčenko zmínil, že současná garnitura se chová podle stejných korupčních schémat jako stará janukovyčovská elita. Zdá se, že Porošenko si v bývalém spojenci získal hlasitého kritika.

Čistky v tajné službě

Hned po odvolání Nalyvajčenka proběhla v ukrajinské Službě bezpečnosti poměrně velká čistka, která se týkala řady vysokých šarží v organizaci a již nařídil prezident Porošenko. O pár dní později oznámil nově potvrzený šéf služby Gricak, že SBU vede celkem 40 vyšetřování proti svým spolupracovníkům za zločin vlastizrady. Mezi obviněními figurovala špionáž ve prospěch Ruska, které se podle jeho slov snaží „šířit separatismus nejenom na Donbase“. Není ale zatím jasné, jestli mají tato obvinění co do činění s údajným vlivem Dmytra Firtaše na SBU a odvoláním Valentina Nalyvajčenka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Veronika Sušová-Salminen

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…