Skandál v České televizi. Moderátor hrubě urážel romské kapely

27.05.2014 15:15

Pořad Tečka páteční noci odnože České televize – ČT art má z ostudy kabát. V posledním díle totiž údajně moderátor Martin Dušek urážel a zesměšňoval členy dvou pozvaných romských kapel. Dramaturgyně pořadu Kamila Zlatušková vzala zodpovědnost za skandál na sebe a v pořadu končí.

Skandál v České televizi. Moderátor hrubě urážel romské kapely
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Záměrem pořadu bylo upozornit na hudbu jako na spojnici mezi Romy a Čechy. Proto byly pozvány dvě romské kapely – Gulo Čar a Smola a Hrušky. Z dobrého záměru se ale nakonec vyklubala fraška. Moderátor pořadu Martin Dušek se do účinkujících navážel právě kvůli jejich původu. Kapelu Gulo Čar například uvedl sarkasticky v němčině a zesměšňoval ji kvůli jejímu oblečení. Nevyhnul se ani narážkám na rasovou politiku nacistického Německa. „Můj dědeček byl za války v Hitlerjugend. A co tvůj, Ireno?“ ptal se romské zpěvačky Gulo Čar. Slovenská kapela Smola a Hrušky si zase vyslechla poznámky o tom, že Slovensko je Balkán.

Kapely se proti urážlivému chování moderátora pořadu ostře ohradily. „Takové ponižování, urážky a snahu o bulvarizaci a zacházení s muzikanty jsme ještě nezažili. Následně vystoupit a kvalitně zahrát naši hudbu bylo velmi těžké, jak jsme byli znechuceni. To nejhorší bylo, že nikdo nevěnoval pozornost tomu, o čem zpíváme. Zpíváme spoustu věcí o romských tématech, ale moderátoři se pouze soustředili na to, jak nás shodit a chytat za slova," uvedl Jiří Majzlík z kapely Gulo Čar pro internetový server iDnes.cz.

Dramaturgyně Tečky páteční noci si sypala popel na hlavu a navíc s účinkováním v pořadu skončila. Podle jejího kolegy Luboše Pavloviče byl hlavní problém v osobě moderátora Martina Duška. Ten prý pořad uváděl poprvé a měl za úkol coby zpovídající „přitvrdit". „První půlka pořadu ale měla koule a byla zábavná. Prostě se s hosty normálně, i když bez servítků, bavil, jako se spolu baví černí a bílí třeba v hospodě. V druhé půlce už to ale opravdu přehnal," přiznává Pavlovič redaktorům iDnes.cz. Dušek také podle Pavloviče jednal na vlastní pěst a vůbec nedbal na doporučení a instrukce štábu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…