Skandální. Zamáznutí debaty k „manželství pro všechny“ si senátoři nenechali líbit

17.04.2024 12:26

Plénum Senátu se dnes po návrhu ODS a TOP 09 rozhodlo, že se „manželstvím pro všechny“ již zabývat nebude a nechá předlohu schválenou v Poslanecké sněmovně projít tzv. marnou lhůtou. Návrh z Poslanecké sněmovny tak zamíří rovnou k podpisu prezidenta České republiky, Petra Pavla. „Považuji to za mimořádný skandál,“ řekl k vyřazení bodu senátor Michael Canov. Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová pak považuje rozhodnutí Senátu vůči občanům za neobhajitelné.

Skandální. Zamáznutí debaty k „manželství pro všechny“ si senátoři nenechali líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze Senátu, který se zabýval mimo jiné i rusko-ukrajinským konfliktem

Senátor Zdeněk Hraba nedávno v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, že výsledný návrh, který vzešel ze Sněmovny není úplně právně přesný a „dost by záleželo na každém soudci, jak si zákon vyloží“. Proto přišel za ústavněprávním výborem s pozměňovacím návrhem, který měl za cíl tyto nejasnosti upřesnit. „Zkrátka aby zákon fungoval tak, jak poslanci chtěli, aby fungoval. Ne tak, aby dával prostor k volnému výkladu,“ vysvětlil senátor.

Konkrétně se pozměňovací návrh měl zabývat přiosvojením si potomků. Dle tohoto návrhu by přiosvojení bylo možné pouze za předpokladu, že první partner je rodičem onoho dítěte. Navíc by to šlo pouze tehdy, kdy druhý rodič nejeví o ono dítě zájem. „To mi přijde fér. Ale v té novele je to napsáno tak špatně a volně, že se to budu snažit dopřesnit svým pozměňovákem,“ dodal Hraba.

Nyní, když byl bod projednávání pozměňovacího návrhu vyřazen, umožní návrh z Poslanecké sněmovny stejnopohlavním párům uzavřít partnerský svazek s možností přiosvojit si potomka pravděpodobně i pro nebiologické potomky.

„Partnerství pro stejnopohlavní páry nejspíš vejde v platnost. Nemyslím si, že je správné, že se dnes o návrhu na zavedení partnerství pro stejnopohlavní páry nemohla vést na plénu Senátu diskuse. Zákon byl vyřazen z projednání a putuje tak bez jakéhokoli rozhodnutí k podpisu prezidenta,“ informoval dnes Hraba na sociální síti X.

Tuto možnost jednacího řádu nicméně respektuje, stejně jako kompromis ve formě partnerství. „Jsem přesvědčen, že moderní konzervatismus není jen o zachovávání toho, co funguje, o udržování stability ve společnosti, ale i o tom, že právo nemá popírat realitu,“ uvedl senátor.

Zdůraznil však, že se pozměňovacím návrhem pouze snažil upravit konkrétní chyby sněmovního návrhu. „Výsledkem tak je, že máme obecně správný zákon, který však obsahuje chyby. Uvidíme ke kolika soudním sporům a aktivistickému výkladu práva ze strany některých soudců to povede a myslím, že jsme na začátku souboje o právní stát, a ne na jeho konci,“ napsal s tím, že tento zákon dopomůže ke štěstí těm, kterých se týká.

Poněkud ostřeji vystoupil proti vyřazení bodu z programu schůze senátor Michael Canov. „Myslím si, že to je v dějinách Senátu úplně poprvé – za 28 let jeho existence, co je navrženo vyřadit bod z programu s cílem, aby prošla marná lhůta a tímto bodem se Senát vůbec nezabýval. Já to považuji za mimořádný skandál,“ pohoršoval se Canov s apelem na Senát, aby sám sebe nedegradoval tím, že bod cíleně vyřadí, aby se jím nemusel zabývat.

Po vyřazení bodu z programu své naštvání na facebooku projevila i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Senát tímto krokem dle jejích slov „popřel svou roli horní komory“. „Znemožnilo se tím totiž senátorům předložit jakýkoli pozměňovací návrh a jakoukoli diskusi, protože marně uplyne lhůta a v účinnost vstoupí sněmovní verze. Tedy na půdě Senátu se to vůbec neobjeví. Můj postoj – považuji to vůči občanům za neobhajitelné,“ napsala senátorka na sociální síti.

Nepovažuje za důvodné, aby byl bod vyřazen jen proto, že jednání může být problematické nebo dlouhé. „Naopak. Jak správně řekla Jitka Seitlová, jednat se nemusí o zákonech, které jsou bezproblémové, a je o nich všeobecný souhlas. Rozhodně mezi ně nepatří změna občanského zákoníku tohoto typu, která ve společnosti rezonuje,“ dodala Hamplová.

Pod příspěvkem sdílela fotografii zaznamenávající jací senátoři jak hlasovali.

Pro vyřazení projednání bodu hlasovalo 47 senátorů, mezi nimi například Mikuláš Bek nebo Jiří Drahoš. Proti byli zejména senátoři KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

stejně jako už miliónkrát předtím, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 17.04.2024 16:19:47
se ukázalo, že Senát ČR je naprosto k trusu

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…