Školy měly zůstat otevřené. A pozitivní lidé bez příznaků... Docent z pražské nemocnice už to musel říct nahlas

05.02.2021 15:53

Docent Martin Balík ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se s tím nemazal. Konstatoval, že Česko nemá dost dat k epidemii koronaviru – to pak vede k tomu, že v médiích se objevují výkřiky lidí, kteří stavěli spíše na dojmech než na tvrdých datech. Upozornil také, že celá republika se potřebuje nadechnout. „Já si myslím, že teď jsme úplně na dně a že už ta republika nemá žádné socioekonomické rezervy,“ varuje.

Školy měly zůstat otevřené. A pozitivní lidé bez příznaků... Docent z pražské nemocnice už to musel říct nahlas
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Docent Martin Balík z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN

Martin Balík se postavil do opozice proti ministrovi zdravotnictví za hnutí ANO Janu Blatnému, který na čtvrteční tiskové konferenci prohlásil, že koronavirová situace opravdu není dobrá a v rámci ochrany zdravotnických zařízení že nelze vyloučit, podle Blatného, další zpřísnění protiepidemických restrikcí.

„My akorát registrujeme, že mírně klesá počet hospitalizovaných pacientů a nemyslím si, že bychom teď mohli říct, že to nezvládáme,“ poznamenal Balík pro Reflex.cz.

Jedním dechem dodal, že v Česku lze také vysledovat nástup britské mutace koronaviru, která je sice nakažlivější, ale podle pana doktora zatím není jisté, zda je nebezpečnější. Určitá nejistota pak prý panuje ohledně jihoafrické mutace původně čínského viru. Ale lékaři a sestry podle jeho názoru situaci zvládají. „Ten zdravotní systém se nehroutí. To je můj dojem, který z toho mám,“ zdůraznil Balík.

Jeden problém tu ale vidí. Nemocnice mají plné ruce práce s léčením covidových pacientů, a nemají prostor na preventivní vyšetření jiných pacientů, např. pacientů, u kterých se může objevit nádor. „To je tragédie,“ poznamenal bez vytáček Balík.

Posléze dodal, že jeho pohled na covidovou krizi není zkreslen tím, že pracuje v elitní nemocnici, a kdyby pracoval třeba v nemocnici Cheb, která je teď přetížená, tak že by možná neříkal, že se české zdravotnictví neblíží kolapsu.  

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí
„Dokonce si myslím, že můj pohled je přesnější. My 15 let sbíráme pacienty, kteří by jinde umřeli,“ poznamenal Balík. S tím, že na jeho oddělení se dostávají pacienti z Čech i z Moravy, takže Balík má podle svých slov poměrně přesnou představu, co se děje v českých a moravských nemocnicích.

„Můj vrchol pandemie začal někdy na podzim a jsem v něm pořád,“ popsal práci svou a svých kolegů.

Upozornil však také, že v České republice schází databáze s ucelenými informacemi o péči o pacienty na jednotkách intenzivní péče. „Máme tady mediální výkřiky několika profláknutých oddělení, kde někdo prezentoval větší mortalitu, ale nebylo to na podkladě dat, bylo to na podkladě dojmů,“ poznamenal Balík. „My bohužel za Českou republiku nemáme ta data skoro v ničem,“ dodal kriticky.

Pokud v Česku evidujeme jeden milion covid-pozitivních osob, pak nás podle Balíka 17 tisíc mrtvých řadí k evropskému průměru.

„Ale pokud někdo vyřízne ten podzim z toho celku 11až 12 měsíců, tak to vypadá skutečně jako nepěkně. Když se to rozloží v čase, tak si myslím, že jsme tam, kde byly jiné evropské země,“ uvedl Balík.

A nikoli poprvé konstatoval, že jarní lockdown byl příliš tvrdý – což potom v létě a na podzim vedlo k tomu, že se lidé přehodili do druhého extrému. „Já si myslím, že květen a červen měly děti chodit do školy a měla tu platit nějaká opatření, která ta republika přijala. Myslím si, že teď jsme úplně na dně a že už ta republika nemá žádné socioekonomické rezervy. Spousta lidí tady je před krachem a před bankrotem,“ varuje.

V tuhle chvíli tu podle dat prodělalo koronavirus na jeden milion lidí, ale profesor Roman Prymula říká, že s koronavirem se u nás potkalo už 3,5 milionu lidí. Když si vezmeme tato čísla, tak je úmrtnost na koronavirus pořád pětkrát vyšší než úmrtnost na chřipku, ale už ta smrtnost není tak hrozivá. Zvlášť když můžeme pracovat s tím, že lidé, kteří prodělali koronavirus, mají na několik měsíců imunitu. „Lidé, kteří zvládli koronavirus, když se s ním potkali, tak mají předpoklad, že ho zvládnou zase,“ podotkl Balík.

Různé studie tvrdí, že člověk, který prodělal covid, může mít imunitu na 3 až 8 měsíců. Dalších 3,5 milionu lidí by se mělo během pár týdnů až měsíců proočkovat, aby celkově bylo možné říct, že 70 procent lidí u nás má imunitu.

Větší problém bude podle Balíka dohnat celé měsíce zavřených škol, což poškodilo děti a mladé lidi. Ve Švédsku a v dalších zemích byly školy celé měsíce otevřené – a podle Balíka by se měly školy otevřít i v Česku. „To jsou děti, které mají za 20 let držet penzijní systém,“ varoval Balík. „Já se bojím, že to lpění na uzavření škol je jen domněnka,“ vyjádřil své mínění.

Na podzim narostl počet mrtvých i navzdory uzavření škol, což podle Balíka naznačuje, že školy můžeme otevřít.

Balík upozornil, že PCR testy jsou velmi citlivé, zaznamenají i mrtvý virus nebo jen fragment viru, což v praxi znamená, že někteří pozitivní lidé ve skutečnosti nejsou nebezpeční svému okolí. Podle Balíka může jít dokonce až o 20 procent takových lidí.

Pokud je někdo pozitivní, ale necítí žádné příznaky nemoci, tak se dá říct, že jeho imunita je natolik silná, že si s tím jeho tělo dokáže poradit. A také to podle docenta Balíka znamená, že ti lidé nejsou tak nebezpeční, tak infekční vůči svému okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…