Skoro pět milionů za fixlování s cenami elektřiny. ERÚ začal trestat

01.02.2024 22:51

Energetický regulační úřad (ERÚ) udělil firmě Armex Energy pokutu za protispotřebitelské jednání ve výši 4 746 000 korun, konkrétně za nedodržení fixovaných cen.

Skoro pět milionů za fixlování s cenami elektřiny. ERÚ začal trestat
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

ERÚ zdokumentoval 55 případů, kdy tento dodavatel v říjnu roku 2021, tedy v době skokového růstu cen energií a krachu některých dodavatelů (například Bohemia Energy), svévolně převáděl zákazníky z fixovaných cen na spotové ceny.

Lidé, kteří do té doby platili 1 400 až 1 500 korun/MWh elektrické energie a 700 až 750 korun/MWh zemního plynu, museli začít hradit několikanásobek dohodnuté sazby. V říjnu odebíralo od Armexu elektřinu 44 tisíc zákazníků a plyn 24 tisíc, uvádí na svém webu TN.cz.

Podle ERÚ se jedná o historicky nejvyšší pokutu za protispotřebitelské jednání. Limit pro pokutu je v tomto případě pět milionů korun.

„Dotčení spotřebitelé si u tohoto dodavatele energií sjednali produkty s fixovanou cenou. Ve chvíli, kdy pro něj původní fixované kontrakty přestaly být výhodné, se ale dodavatel snažil převést zákazníky na jiné produkty za podstatně vyšší ceny,“ uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

„Společnost Armex Energy se ve správním řízení hájila tím, že ji k takové jednostranné změně smlouvy opravňovaly mimo jiné i všeobecné obchodní podmínky. Všeobecné obchodní podmínky platné v době, kdy dotčení spotřebitelé podepsali smlouvy, však podobná ustanovení neobsahovaly. Dodavatel je změnil až dodatečně, a to ryze účelově, jen aby nemusel dodržet své závazky,“ vysvětlila členka Rady ERÚ Markéta Zemanová.

Redakce TN.cz v roce 2021 požádala Armex Energy o vyjádření. „Energetická krize, kterou kvůli tvrdé politice Ruska zažívá celá Evropa, je zcela bezprecedentní a fixní ceny bohužel v této situaci udržet nelze. Ceny energií na evropských energetických burzách od jara vzrostly zhruba pětinásobně. Pro srovnání, cenové výkyvy se v době před krizí pohybovaly plus minus kolem dvaceti procent,“ uvedl v roce 2021 pro TN.cz generální ředitel a spoluvlastník Armex Energy Hynek Sagan. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…