Skvělá Merkelová... Plesl se vysmál Šonkovi a dalším, kterým jde jejich kancléřka nejspíše od válu

22.11.2017 15:45

Ve Spolkové republice Německo selhala jednání o koalici CDU/CSU, liberálů z FDP a Zelených. Podle tradičních barev těchto stran se této koalici říká Jamajka. Šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl si všímá, že z některých českých médií zaznívá podpora dosavadní kancléřce a šéfce CDU Angele Merkelové. Průzkumy přitom podle německých médií ukazují, že si většina Němců přeje předčasné volby.

Skvělá Merkelová... Plesl se vysmál Šonkovi a dalším, kterým jde jejich kancléřka nejspíše od válu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předání prvního ročníku Krameriovy ceny za nezávislou žurnalistiku za rok 2016, kterou pořádala Asociace nezávislých médií (ANM)

Na konci září se uskutečnily v Německu řádné volby, které vyhrála dosavadní kancléřka Angela Merkelová, ale nevyhrála je tak výrazně, jak by si zřejmě přála. Možná by jí vyhovovalo sestavit koalici s liberály z FDP, ale hlasy těchto dvou stran nestačí. Merkelová oslovila i německé sociální demokraty s tím, zda by chtěli pokračovat ve velké koalici, ale předseda sociálních demokratů Martin Schulz pokračování velké koalice odmítl.  

Merkelové tak nezbylo, než jednat o koalici CDU/CSU, liberálů a Zelených. O koalici vyjednávala celé týdny, až v neděli v noci předstoupil před novináře předseda FDP Christian Lindner a konstatoval, že jednání zkrachovala. „Než mít vládu špatnou, je lepší nemít vládu žádnou,“ řekl tehdy.

Teď se jednotlivé politické strany z neustavené koalice Jamajka napadají, kdo může za krach jednání. Hospodářské noviny však upozorňují na prohlášení Jaroslava Šonky, publicisty a specialisty na Německo, podle kterého Merkelovou nemá kdo nahradit a naši západní sousedé v dohledné době najdou fungující koalici.

Tohoto prohlášení si všiml šéfredaktor deníku MF Dnes Jaroslav Plesl. „Trvalo to pár dní, ale už je to tady. Vylezl Jaroslav Šonka, vylezla Bára Procházková. Z obou padá propaganda, jako kdyby ji pro Merkelovou dělal Kreml,“ vypálil šéfredaktor deníku.

Jenže tím Plesl ještě zdaleka neskončil. Lidé jako Šonka podle Plesla nesou odpovědnost za rostoucí odpor Čechů vůči Německu a vůči EU. Šonka a spol. přispívají k nárůstu tohoto odporu tím, jak vystupují. Barbora Procházková tomu pak podle Plesla nasadila korunu, když prohlásila, že si jednotliví účastníci jednání pochvalovali, jak paní kancléřka Merkelová vedla jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…