Šlápnutí do kravince? Zařízli fotbalisty ministra Kuby, ten dělá zle Peltovi

13.06.2013 9:12

Nedávné volby vedení Fotbalové asociace měly předehru v aktivitě právničky Markéty Haindlové, která chtěla vyzvat na souboj současného předsedu Miroslava Peltu. Podpořily ji čtyři regionální kluby, které prý následně pocítily, co je to klasický fotbalový „zářez“. Celá kauza se však může generalitě českého fotbalu vymstít - jeden z postižených klubů má totiž velmi vlivného fanouška.

Šlápnutí do kravince? Zařízli fotbalisty ministra Kuby, ten dělá zle Peltovi
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Některé pochybné praktiky fotbalových bossů v čele s Miroslavem Peltou odvracejí od nejpopulárnějšího sportu sponzory, kteří se s Fotbalovou asociací nechtějí kompromitovat. Teď fotbalu hrozí, že přijde i o peníze od státu. Úřadování fotbalových bossů totiž nejspíš narazilo na ještě vlivnější osobu - ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu.

V květnu čtyři kluby z nižších fotbalových soutěží podpořily v kandidatuře na předsedu Fotbalové asociace právničku Markétu Haindlovou, předsedkyni revizní komise. Ta se rozhodla vyzvat na souboj dosavadního předsedu Miroslava Peltu. Čtyři týmy z regionálních soutěží, které se proti vedení svazu postavily, zažily o následujícím víkendu neuvěřitelný šok. Své zápasy prohrály s celkovým skóre 1:15 a navíc jim rozhodčí rozdali celkem deset červených karet. A následně si vyloučení hráči odnesli od disciplinární komise nestandardně vysoké tresty. Při zúčtování s rebely ovšem fotbalová elita možná šlápla do kravince.

O několik dní dříve se hrál jeden z klíčových zápasů o udržení v nejvyšší soutěži. České Budějovice hrály s Příbramí, vlastněnou podnikatelem Jaroslavem Starkou, známým svými kontakty na bosse českého podsvětí. Zápas skončil výhrou Příbrami z pochybné penalty, Budějovicím byl navíc hned v začátku utkání za podivných okolností vyloučen jeden hráč. Budějovice nakonec z ligy sestoupily.

S oběma momenty je však spojené jedno jméno - ministr průmyslu, ale též fotbalový fanoušek a jihočeský patriot Martin Kuba. Ten fandí regionálnímu týmu z Českých Budějovic, ale ještě více mužstvu Malše Roudné, sídlícímu jen několik metrů od jeho domu. Právě Roudné přitom bylo jedním ze čtyř týmů, které doplatily na revoltu proti vedení asociace. A jejich věrnému fanouškovi došla trpělivost. "Pro mě to byl poslední signál. Náš klub z Roudného ani nedohrál. Před utkáním se navíc záhadně střídali sudí," řekl ministr Kuba pro Lidové noviny.

Ministr Kuba zašel za svým vládním kolegou Petrem Fialou, do jehož působnosti spadá i sport, a přesvědčil jej, aby na Fotbalovou asociaci poslal kontrolu, která by prověřila, zda státní dotace do fotbalu skutečně jdou na deklarované účely. Pokud ministerští kontroloři zjistí nesrovnalosti, může se stát, že příště fotbal žádné peníze nedostane, nebo jim stát dotaci citelně zkrátí.

Po nastolení pořádku v českém fotbale již volá i řada zákonodárců. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík označuje fotbal za „dlouhodobý problém“, vicepremiérka Karolína Peake rovnou mluví o tom, že pokud se fotbal neočistí, bude mu zkrácena dotace.  

Fotbal každoročně dostane od státu 290 milionů. Veřejné rozpočty se na financování Fotbalové asociace podílí velmi významným způsobem. Důležitost státního příspěvku by ještě vzrostla, pokud by se od fotbalu odklonili někteří významní sponzoři. Podle Lidových novin o ukončení spolupráce s asociací uvažují dva významní "mecenáši" - Plzeňský Prazdroj a T- Mobile.   

Vedení svazu v čele s Miroslavem Peltou má však na své straně některé zákonodárce, například šéfa Hnutí pro sport a zdraví a bývalého ministra školství Josefa Dobeše. Podle něj má český fotbal v tandemu Pelta-Berbr ve svém čele nejsilnější možný tandem manažerů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…