Sliby Ukrajině? Má teď největší armádu v Evropě. Takže... Známá tvář varuje

30.06.2023 16:59 | Zprávy

MONITORING Evropská unie bude i nadále dotovat Ukrajinu, chce z ní udělat ekologickou a bohatou zemi. Navíc má nyní největší armádu v Evropě. „Ukrajina se bude učit žít v socialismu,“ říká prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v rozhovoru pro XTV. Premiér Fiala se spoléhá na inflaci, že mu vyřeší deficit, i komunisti by dokázali vládnout déle, kdyby tvořili deficitové rozpočty. Debatu ve Sněmovně o manželství pro všechny označil za „směšnou“, žít ve vztahu dnes stejnopohlavním párům nikdo nezakazuje. Jde o výchovu dětí. Komentář připojil i ke kauze Ševčík a Biden.

Sliby Ukrajině? Má teď největší armádu v Evropě. Takže... Známá tvář varuje
Foto: Repro twitter
Popisek: Zničený most na Krym

„V parlamentech máme spoustu lidí, kteří chtějí dělat spoustu krásných věcí,“ řekl prezident České stomatologické komory Roman Šmucler v rozhovoru pro XTV. Mezi tyto nápady jmenoval například bohatou a ekologickou Ukrajinu nebo užívání elektroaut. Na tyto věci však chybí v rozpočtu Evropské unie peníze, přesněji 66 miliard eur, jak podotkl maďarský prezident Viktor Orbán. Šmucler dodal, že to však zmínil i Evropský účetní dvůr. „Celý problém, který my máme, je, že jsme jako malé děti. Schvalujeme si úžasné a skvělé věci. Nepochybně je těžké se proti tomu postavit. Když se tomu někdo postaví, tak je čaroděj druhé kategorie,“ prohlásil Šmucler a dodal, že miliardy na tyto nápady prostě chybí a jak řekla Evropská unie, musí se vybrat dodatečnými daněmi, které členské státy budou muset dovybrat od svých občanů. „Někomu se ty peníze vzít musí a vezmou se tomu, kdo je má,“ míní Šmucler.

Moudré lidi za těmito rozhodnutími Šmucler nevidí. Spíše mu připomínají rodinu, která si pro radost na Vánoce vezme půjčku a nemyslí, co bude v budoucnu. „To myslím, že je celá politika Evropské unie, evropského prostoru. To znamená, že žijeme na dluh,“ shrnul prezident stomatologické komory.

Odtud se téma hovoru přesunulo k hospodaření České republiky, načež Šmucler poznamenal, že minulé vlády byly „hlupáci“ a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a současný premiér Petr Fiala (ODS) „využívají blbosti asi tři sta let premiérů“. I komunisti se dle Šmuclerova názoru mohli u moci udržet déle, pokud by se nesnažili o vyrovnaný rozpočet a dovolili si i ty deficitové. Současný premiér podle Šmuclera má potřebné vzdělání k řízení státu, ale spoléhá se na zaplacení dluhů inflací, sám je spokojený, dokud ho lidé v příštích volbách znovu zvolí a na budoucnost příliš nemyslí.

Z dotací Evropské unie se dle jeho názoru pořídily „hovadiny“. Hlavní bylo podle slov Šmuclera, který vychází z rozhovorů, které vedl s některými premiéry, čerpání rozpočtu, dokud peníze chodily z Bruselu. Pokud však lze očekávat příchod Ukrajiny do NATO, z České republiky by se stal plátce, a přílivu peněz z Evropské unie bude konec. Slib Ukrajincům o bohaté a zelené Ukrajině bude dle slov Šmuclera třeba dodržet, Ukrajinci to budou vyžadovat. Je třeba navíc vzít v potaz, že Ukrajina dnes má největší armádu Evropy. „Nemůžete říkat někomu, kdo má největší armádu, že ,my ti tady slibujeme hory doly, černý les' a za dvacet let řeknete, že to byla legrace,“ vysvětlil situaci Šmucler.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se ve čtvrtek setkal se švédskou ekologickou aktivistkou Gretou Thunbergovou a dalšími osobnostmi, které vytvářejí pracovní skupinu pro řešení ekologických škod způsobených déle než rok přetrvávající ruskou invazí, informovala společnost Reuters. Podle Šmuclera se jedná o politický marketing, který má za cíl vybrat další finanční prostředky na pomoc Ukrajině. „Celá politika je marketing. Když děláte tohle, tak asi zase přijde nějaká podpora Ukrajině a je to to, co řekla Evropská unie – že z Ukrajiny udělá vzorový ekologický stát,“ řekl Šmucler s tím, že Ukrajina pravděpodobně bude nejzelenější zemí v Evropě. „Budou se učit žít v socialismu,“ popsal Šmucler budoucí vývoj Ukrajiny, která bude sponzorovaná evropskými dotacemi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…