Slovenská novinářka žijící v Praze žaluje vlast o 13,7 milionu

09.10.2014 15:38

Slovenská novinářka Jana Teleki, která kvůli svému dlouhodobému trestnímu stíhání na Slovensku přesídlila do Prahy, podala žalobu, v níž se po své vlasti domáhá odškodnění ve výši 500.000 eur (13,7 milionu korun). Řekla to dnes ČTK. Teleki byla v roce 1999 obviněna z pomluvy na základě zveřejnění satirické básničky o primátorovi Považské Bystrice za HZDS. Související trestní řízení skončilo až o 12 let později.

Slovenská novinářka žijící v Praze žaluje vlast o 13,7 milionu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Židle u soudu

„Jsem si jistá, že se nejednalo o nedopatření, ale o zneužití státní moci. Svědčí o tom také skutečnost, že se během 12 let na případu vystřídalo 27 soudců a státních zástupců," uvedla Teleki. Slovenské ministerstvo spravedlnosti prý její žádost o náhradu škody a o zadostiučinění za morální újmu zamítlo s tím, že si průtahy v trestním řízení zavinila sama. Nyní proto podala žalobu ke slovenským soudům.

„Pokud Slovensko klientku řádně neodškodní, jsme připraveni obrátit se také do Štrasburku," podotkl právní zástupce novinářky David Zahumenský. Uvedl, že Teleki v důsledku stíhání musela mimo jiné ukončit vydávání týdeníku Aspekt.

Celá kauza začala v roce 1998

Kauza novinářky začala v roce 1998, kdy Aspekt otiskl vedle dalších kritických textů o primátorovi a pozdějším místopředsedovi HZDS Luboši Lackovičovi i satirickou říkanku Teleki „Mesto (ne)hospodári zdravo". V červnu 1999 byla Teleki obviněna z pomluvy a z útoku na státní orgán tiskem, na základě její stížnosti se ale věc projednávala pouze jako přestupek a přestupkové řízení bylo v roce 2000 pravomocně zastaveno.

Novinářka, která se zaměřuje na hospodářskou trestnou činnost veřejných činitelů, poukazuje na to, že o několik měsíců později byla obviněna znovu, a to krátce poté, co porodila. Až na sklonku roku 2011 pak soud trestní stíhání zastavil s tím, že Teleki nelze dvakrát stíhat pro stejnou věc.

Od roku 2008 navíc Teleki čelila dalším obviněním pro pomluvu, a to za své vystoupení v reportáži televize Markíza, v níž v souvislosti se svým původním obviněním kritizovala mimo jiné Lackovičovu sestru, místopředsedkyni okresního soudu. Stíhání zastavilo bratislavské státní zastupitelství až letos v červnu. Už na sklonku loňského roku Teleki odešla do Prahy, což zdůvodňuje tím, že se na Slovensku bála o svou bezpečnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…