Slovenské ministerstvo obrany chce koupit radary od firmy Eldis

14.12.2018 18:00

Slovenské ministerstvo obrany chce s českým výrobcem radarů Eldis jednat o nákupu tří souprav radiolokátorů v hodnotě 23,4 milionu eur (604 milionů korun) pro vojenská letiště v zemi pod Tatrami. Tento postup ještě musí schválit vláda, vyplývá z materiálu, který zveřejnilo ministerstvo. Od pardubické firmy Eldis před dvěma lety koupilo letištní radary české Ministerstvo obrany.

Slovenské ministerstvo obrany chce koupit radary od firmy Eldis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

Společnost Eldis z holdingu Czechoslovak Group (CSG) si slovenské ministerstvo vybralo po posouzení informací, které obdrželo od oslovených výrobců radiolokační techniky. Zmiňovaná hodnota zakázky nezahrnuje výdaje na logistickou podporu a náklady na výcvik personálu. Ministerstvo uvedlo, že náklady na pětiletou logistickou podporu Eldis odhadl na 480 000 eur (12,4 milionu korun).

Novými radiolokátory k zajištění řízení letového provozu na vojenských letištích Slovensko nahradí stávající systémy, které jsou v provozu od 80. let minulého století a které jsou na konci své technické životnosti. Příslušná technika sice byla v minulosti modernizována, její provozní nespolehlivost podle ministerstva obrany ale roste.

V dříve schváleném dlouhodobém plánu rozvoje obrany Slovensko počítalo s tím, že za letištní radary zaplatí 18 milionů eur (464 milionů korun).

Slovensko v minulosti plánovalo, že se při nákupu radarů zapojí do společného projektu zemí Visegrádské čtyřky (V4 – Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na pořízení radiolokátorů. Z tohoto projektu ale před čtyřmi lety sešlo. České Ministerstvo obrany v roce 2016 podepsalo s firmou Eldis smlouvu o nákupu čtyř souprav letištních radiolokátorů za 650 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty.

Kromě letištních radarů se Slovensko chystá koupit pro armádu 17 kusů 3D radarů různého dosahu. Česká republika chce mobilní radary tohoto typu pořídit z Izraele, obchod se ale podle dřívějších informací protahuje.

Nákup radarů je součástí rozsáhlé modernizace zastaralé techniky ozbrojených sil Slovenska. Bratislava již podepsala kontrakt na nákup 14 kusů nejmodernější verze amerických stíhaček F-16, zakoupila také víceúčelové vojenské vrtulníky a dopravní letadla. Kromě toho ministerstvo obrany připravuje například projekt obstarání bojových obrněných vozidel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…