Slovensko má svou první lavičku Václava Havla, nachází se v Košicích

06.06.2018 21:01

První lavička Václava Havla na Slovensku byla dnes odhalena v Košicích na východě země. Až dosud podobných laviček ve světě bylo 24, v Česku 15, ale na Slovensku nebyla žádná.

Slovensko má svou první lavičku Václava Havla, nachází se v Košicích
Foto: František Dostál
Popisek: Václav Havel - výřez

„Tak jak u této lavičky budou sedávat lidé, jsme s Havlem často seděli a hovořili o boji za svobodu v našich zemích,“ zavzpomínal někdejší vůdce protikomunistického hnutí Solidarita a bývalý polský prezident Lech Walesa, který se slavnostního odhalení lavičky zúčastnil. „Spolu s Václavem jsme bojovali o to, abychom byli všichni svobodní. Tuto svobodu jsme vám zanechali a podívejte se, jak jste s ní naložili,“ apeloval na zamyšlení lidí nad současnou situací v Evropě Walesa podle webu kosicednes.sk.

Slavnosti se zúčastnili rovněž bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster či bývalý šéf české diplomacie a Havlův přítel a kancléř Karel Schwarzenberg.

Budování laviček Václava Havla, které tvoří dvě kovová křesla s kulatým stolkem, jehož středem prorůstá strom, je celosvětovým projektem. Jeho vznik inicioval český velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem, který je autorem podoby laviček. Záměrem bylo vytvořit síť míst ve veřejném prostoru, která mají sloužit k setkávání a vedení dialogů a debat.

První lavička Václava Havla byla zpřístupněna v USA na univerzitě v Georgetownu v říjnu 2013. Následovaly instalace v Dublinu, Barceloně, Praze, Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové, Plzni, Karlových Varech nebo Liberci. Jsou i na univerzitách v Tel Avivu a Oxfordu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…