Slovy Václava Havla: Naše země nevzkvétá, spustil nový předseda Starostů Rakušan. Gazdík mu přinesl stan

13.04.2019 13:02

Hnutí Starostové a nezávislí si na sněmu v pražském hotelu Olšanka volí nové vedení. Dosavadní předseda Petr Gazdík již nechce pokračovat. O zásadní změnu se ale nejspíš jednat nebude – jediným kandidátem na předsedu byl dosavadní „dvojka“ starostenského hnutí, poslanec a starosta Kolína Vít Rakušan.

Slovy Václava Havla: Naše země nevzkvétá, spustil nový předseda Starostů Rakušan. Gazdík mu přinesl stan
Foto: archiv starosty
Popisek: Vít Rakušan

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Gazdík hned na úvod sněmu vysvětlil své odstoupení tak, že chce hnutí dát nový impuls. „Nový impuls hnutí velmi, velmi prospěje. Končím dříve také z toho důvodu, abychom měli čas připravit se na krajské volby. Hnutí STAN má potenciál to vyhrát, můžeme v krajských volbách překreslit politickou mapu,“ burcoval z řečniště.

Připomněl, že hnutí STAN vzniklo z rozhodnutí několika starostů ve Zlínském kraji a velmi rychle se dokázalo stát celostátním politickým hráčem. Přitom za sebou nikdy nemělo žádného oligarchu.

Rakušan po poděkování Gazdíkovi představil svou vizi, jakou cestou by se Starostové měli nadále ubírat. Základem je podle něj spravedlivá společnost. „Spravedlivý neznamená, že mají všichni stejně, ale že není společnost ohýbána,“ vysvětlil delegátům. Varoval, že některé regiony začínají za jinými výrazně zaostávat.

Kandidátem na prvního místopředsedu hnutí, který by měl Rakušanovi „krýt záda“, je poslanec Jan Farský, volební lídr Starostů z minulých sněmovních voleb.

Rakušan se delegátům v kandidátském projevu uvedl slovy Václava Havla z roku 1990: „Naše země nevzkvétá“. „Nevyužíváme lidského potenciálu, ani ekonomického. Politickou vizi nahrazujeme marketingem,“ kritizoval.

Zreformovat je podle něj třeba například školství. „Vzdělávací systém zklamává, vypouštíme ze škol jedince, kteří by se byli schopni orientovat ve 20. století, ale ne dnes,“ myslí si.

Pak zkritizoval současnou koaliční vládu ANO a ČSSD. „Myslel jsem, že současná vláda je ohrožením pro demokracii. Ale ono je to horší,“ dodal. Vláda je prý nebezpečím nejen pro demokracii, ale dokonce i pro prosperitu naší země, kterou se přitom premiér Babiš neustále zaklíná.

Proti Andreji Babišovi se vymezil i slovy: „My nejsme catch-all party.“

Pak následovala volba, ve které Rakušan získal přes devadesát procent hlasů, celkem pro něj hlasovalo 139 delegátů.

Vyhlášení výsledků se na pódiu proměnilo ve veselou vložku, při které končící Petr Gazdík předal svému nástupci opravdový stan. „A doufám, že ho budeš zvětšovat,“ vyzval Rakušana.

Následovala volba prvního místopředsedy. Jan Farský byl zvolen rovněž více než 90procentní většinou, dostal 135 hlasů.

Budou následovat ještě volby řadových místopředsedů. Kandidují dosavadní předseda Petr Gazdík, poslankyně Věra Kovářová a jako třetí Radim Sršeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

4:44 Zákaz komunistům, espéďákům, dezolátům pořád. Zákaz Slovákům se vytratil. Proruská scéna dostala z Moskvy notičky. Byli jsme v hospodě Dno pytle

„Proruská scéna rozlezlá po Evropě dostala po podpisu podpory americkým Kongresem z Moskvy notičky‚ …