Šmarda před kamerami: Když jsme byli se Staňkem na pivu, tak jsme si řekli…

12.07.2019 11:28

Možného příštího ministra kultury si pozvali do Událostí, komentářů České televize. Ten před kamerami divákům prozradil, že vlastně nechápe, co se to dnes v české politice děje. Řekl toho však ještě mnohem víc. Nahlédněte.

Šmarda před kamerami: Když jsme byli se Staňkem na pivu, tak jsme si řekli…
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD)

Kamery veřejnoprávní televize přivítal Šmarda se smíchem. „Dobrý večer z Velkého Meziříčí. Vítám vás tady, tady jsme ještě nenatáčeli,“ pravil s úsměvem od ucha k uchu. O chvíli později však zvážněl.

Čtvrteční schůzka premiéra Andreje Babiše (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem nepřinesla žádný výsledek, Antonín Staněk (ČSSD) zůstává i 41 dní poté, co měl odejít z úřadu ministrem kultury a Šmarda prý přestává rozumět tomu, co se teď v české politice vlastně děje.

„Ukázalo se, že (premiér) bohužel není schopen vyjednat to, aby mohl ovlivňovat složení své vlády, což je samozřejmě škoda. Já úplně nechápu, co se to v současné době děje v české politice, ale zdá se, že mají pravdu ti, kteří si myslí, že se nejedná o to, že se nejvyšší ústavní činitelé snaží rozumně dohodnout, ale spíše jde o nějaký boj o moc a o to, kdo bude mít jakou roli v celém tom systému, kdo bude mít větší vliv,“ pravil Šmarda.

Zdá se mu, že Babiš Zemanovi ustupuje a přehazuje odpovědnost na předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který bude se Zemanem jednat v pátek odpoledne. Podle Šmardy má přitom Babiš silnější karty v ruce, protože je předsedou vlády. ČSSD teď prý hraje především o to, aby si zachovala svou důstojnost. A důstojnost si strana zachová tehdy, pokud bude moct rozhodovat o tom, kdo má za ni ve vládě mluvit.

Jaká je tedy šance, že ČSSD zůstane ve vládě? „Já si myslím, že je to dneska padesát na padesát,“ pravil Šmarda do kamer. Zdá se mu směšné, že ČSSD stanoví nějaký termín a političtí aktéři se teprve den dva před vypršením tohoto termínu snaží horečně jednat.

Jednali spolu prý i Šmarda s Antonínem Staňkem a vzájemně se ujistili, že nejsou ve sporu. „Já jsem si s Tondou Staňkem psal tento týden a ujistili jsme se, že nejsme v žádném sporu. Když jsme spolu byli na pivu někdy před čtrnácti dny, tak jsme si řekli, že já nejsem jeho protikandidátem na ministra, prostě on je člověk, který končí na ministerstvu, on tu demisi myslel vážně, nebyla to žádná legrace. Jestliže podává demisi do rukou prezidenta republiky, tak je to krok, který má promyšlený. Není to žádná léčka,“ zdůraznil Šmarda.

Současně si je však Šmarda vědom toho, že se Antonín Staněk jakýmsi způsobem vyjadřuje na Twitteru. „Ale já než si to stačím přečíst, tak on to smaže,“ smál se host veřejnoprávní televize.

Doufá, že se všechno vyřeší právě na páteční schůzce prezidenta Miloše Zemana s Hamáčkem a Staňkem. „Skutečně jsme za blázny celé republice, když nejsme schopni takhle jednoduchou věc vyřešit rychle,“ uzavřel své vystoupení Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky pátrání po její minulosti seznám…