Smazat Ovčáčka jako Trumpa žádá známá Češka na Twitteru

28.04.2021 21:00 | Ze sítí

Nedělní projev prezidenta Miloše Zemana budí silné emoce i několik dní od jeho odvysílání a od spisovatelky a známé režisérky Moniky Le Fay, jež proslula například dokumentem „Poslední odcházení Václava Havla“, nyní přichází otázka, zdali by sociální síť Twitter nemohla zablokovat účet hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, stejně jako učinila s účtem někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa po útoku jeho příznivců na Kapitol. „Trump nechtěl odsoudit útoky na Kapitol, Hrad odmítá vidět státní terorismus proti občanům ČR,“ udeřila Le Fay směrem k Zemanovu mluvčímu.

Smazat Ovčáčka jako Trumpa žádá známá Češka na Twitteru
Foto: Repro DVTV
Popisek: Spisovatelka a režisérka Monika Le Fay

Anketa

Byl prezident Zeman k moderátorce Primy Tománkové hrubý?

7%
90%
hlasovalo: 21732 lidí
Zemanův projev ke kauze Vrbětice, jenž zazněl týden poté, co přišlo oznámení premiéra Andreje Babiše (ANO), že existuje podezření o zapojení ruské zpravodajské služby GRU do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, vyvolal u mnoha politiků i u veřejnosti nemalé zděšení, jelikož prezident v projevu sice odsoudil možné zapojení Ruska, nevynechal však ani možnost, že jde o „zpravodajskou hru“. 

„Žádná suverénní země si nemůže dovolit, aby na jejím území dva agenti cizího státu způsobili teroristický atentát, při němž zahynuli dva čeští občané a byla způsobena miliardová škoda. Na druhé straně, pracujeme s dvěma vyšetřujícími verzemi, tou první, to jest původní, že došlo k výbuchu v důsledku neodborné manipulace s výbušným materiálem, a s tou druhou, že se jednalo o akci cizí rozvědky. Beru obě tyto verze vážně a přeji si, aby byly důkladně prošetřeny…,“ nastínil verze celé události.

A vyzval k sečkání na závěry vyšetřování: „Doufám, že se dozvíme pravdu. Dozvíme se, zda toto podezření je oprávněné, a v takovém případě, ač podporuji korektní vztahy se všemi významnými zeměmi, je zapotřebí, aby Ruská federace za tento případný teroristický čin zaplatila, například neúčastí Rosatomu v tendru na Dukovany. Pokud naopak toto podezření bude vyvráceno, pak z toho vyplývá, že šlo o zpravodajskou hru, která může mít vážné důsledky pro náš vnitřní politický život. Počkejme tedy bez hysterie a spekulací na výsledky vyšetřování.“

To, že Zeman nastínil i možnost nezapojení se Ruska do incidentu, mu mnozí vyčítají a reakcí podle mnohých zasvěcených měl prezident překroutit informace o vyšetřování. Že Zeman podal veřejnosti nesprávné informace, později potvrdil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) či premiér Andrej Babiš (ANO), jenž ujistil, že je vyšetřovací verze kolem Vrbětic již pouze jedna. Navíc podle některých Zeman zatajil mnohé detaily, a naopak zřejmě zveřejnil informace, které zatím neměla veřejnost slyšet.

Vše pak utnul Hrad, když zatímco se na Zemana valila kritika z mnoha stran, ať už kvůli obsahu jeho projevu, či kvůli jeho chování vůči moderátorce Terezii Tománkové při následném rozhovoru pro Prima CNN NEWS, z Hradu přišla zpráva o dosti odlišných ohlasech. „Převelice děkuji mnoha občanům za slova podpory adresovaná panu prezidentovi,“ děkuje hradní mluvčí Jiří Ovčáček.
Jeden z ohlasů na prezidenta ho prý dokonce dojal a „promluvil mu ze srdce“. „Mohu konstatovat jediné – máme na Hradě po roce 1938 prvního skutečně statečného prezidenta!“ sdílel mluvčí jednu z reakcí na Zemanův projev, jež ho dojala.

Při rozdmýchání emocí nepomohlo ani další  ujištění Ovčáčka, že slova podpory Zemanovi zní doslova ze všech koutů vlasti.

I několik dnů po Zemanově proslovu tak zůstávají plné sociální sítě nejrůznějších komentářů narážejících na vystoupení hlavy státu. Spisovatelka Monika Le Fay nyní na Hrad uhodila přirovnáním k dění ve Spojených státech ze začátku roku. „Proč by vlastně Twitter nemohl smazat účet kromě Trumpa třeba také Ovčáčkovi? Trump nechtěl odsoudit útoky na Kapitol, Hrad odmítá vidět státní terorismus proti občanům ČR. Jen takový nápad,“ napsala Le Fay.

Le Fay, která se v roce 1989 stala signatářkou Charty 77 a kromě své disidentské činnosti proslula i množstvím dokumentů či podílem na vzniku některých reportáží pořadu Reportéři ČT, tak naráží na lednové rozhodnutí sociální sítě Twitter trvale zablokovat účet amerického prezidenta Donalda Trumpa kvůli údajnému „nebezpečí dalšího podněcování k násilnostem“ po útoku na Kapitol. Twitter tak učinil doživotně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …