Smrt Ivety Bartošové: Publicista sepsal obžalobu celé české společnosti

30.04.2014 11:57

Komentátor Marek Řezanka se na serveru DeníkReferendum.cz pokusil pojmenovat fenomény, které vedly k tragické smrti zpěvačky Ivety Bartošové. K podobným tragédiím podle něj přispívá celá společnost.

Smrt Ivety Bartošové: Publicista sepsal obžalobu celé české společnosti
Foto: facebook Ivety Bartošové
Popisek: Iveta Bartošová

Dva fenomény, kterých se prý ve společnosti děsí, jsou deprivace vyvolaná nedůvěrou ve stát a otupělost ve vztahu k bližnímu, projevující se zejména sklonem k nálepkování a absencí kritického myšlení. „V takovémto podhoubí se totiž jako zničující požár šíří ideologie síly a opovrhování 'slabými',“ vysvětluje. Tuto roli mohou hrát nezaměstnaní, lidé bez domova, senioři, prostě všichni, kdo někomu „zabírají místo a otravují život“.

Společnost je podle něj v nepořádku, pokud není schopna se zastat trpících lidí, kteří mají problémy a volají o pomoc. A přesně to měl být případ zpěvačky Ivety Bartošové. V něm se navíc tento nezájem spojil s bulvárním zájmem o slavné lidi.

„Zatím snad není možné, abychom lhostejně přihlíželi, jak někdo buší holí do sádry pacienta, který má zlomenou nohu, nebo že bychom brali jako něco normálního, že člověku s katarem podáme pálivé papriky a donutíme ho je požít. Na druhou stranu nás pobaví, když vidíme někoho, jak se v přímém přenosu zesměšňuje a jak při rozdráždění ztrácí glanc. Že je třeba duševně nemocný a že mu je natáčení nejspíš krajně nepříjemné? Nezájem,“ zamýšlí se Řezanka.

Celý text ZDE.

Podle něj sledovatelé bulváru časem otupí, a pokud je nám lidský osud servírován jako show, přestaneme v něm vidět konkrétního člověka, prožívajícího osobní tragédii. „A možná se v koutku duše tetelíme, že se někdo znemožňuje více než my. Člověka trochu zaráží, že neslyší jasný hlas: Tohle už ne. Vždyť toho člověka zabijete. Přestaňte."

Dnes je naopak „in“ trocha té tvrdosti, a hlavně, aby zábava pokračovala. „Skličuje mne cynismus, s nímž někteří lidé dokážou útočit na ženu v depresích, která již nevěděla kudy kam,“ píše. Ve virtuálním světě ulevují svým frustracím a léčí si své vlastní problémy. Že tím někomu jinému problémy vytváří, je nezajímá.

Podle Řezanky právě soucit a ochota pomoci vytvářejí to, čemu se říká společnost. Pokud jsme lhostejní, apatičtí a netolerantní, zůstáváme solitéry, kterým nikdo nepomůže, a proto padnou při prvním nárazu. „A jediné, čím se budeme moct utěšovat, zůstane vědomí, že 'přece i ta megastar může mít život zmrvenej až běda',“ uzavírá komentátor.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…