Snažil jsem se Pekárkovi vstup do sněmovny rozmluvit, tvrdí ministr Kuba

12.11.2012 17:51

Ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) považuje příchod poslance Romana Pekárka do sněmovny za poškození značky ODS. Prý se ho snažil osobně přemluvit, ale nepovedlo se. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu se mluvilo o dozvucích kongresu ODS a vyrovnání s rebely.

Snažil jsem se Pekárkovi vstup do sněmovny rozmluvit, tvrdí ministr Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Rebelující poslanci Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr se minulý týden vzdali mandátu kvůli daňovému balíčku. Do sněmovny se tak dostali tři noví občanští demokraté - Pavel Bohatec, Miroslav Bernášek a Roman Pekárek.

„Když jsem s nimi po kongresu hovořil, byl jsem příznivcem toho, aby zůstali v řadách poslaneckého klubu ODS. Oni preferovali tuto variantu. Jsem rád, že jsme našli cestu, která je z jejich strany korektní k ODS,“ uvedl Kuba.

Snažil jsem se to Pekárkovi rozmluvit

Popsal, že strana bohužel neměla nástroje k tomu, aby zabránila Pekárkovi usednout v poslanecké lavici. „Pekárek automaticky postoupil. Je to od něj nezodpovědné. Ale neměli jsme jakoukoli možnost mu v tom zabránit a rozmluvit,“ vysvětlil první místopředseda strany. Pekárek prý poškodil značku strany.

V rozhovoru na Radiožurnálu ale dodal, že se osobně pokoušel Pekárkovi vše rozmluvit. Nový poslanec ale něco takového minulý týden v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu popřel. 

Česká politika by se měla sladit s médii

Po kongresu ODS by se jako pravicová strana evropského typu měla naučit žít s názorovými frakcemi. Neměly by se prý automaticky pořádat hony na čarodějnice. Ve vládě teď mohou nastat některé personální změny, Kuba ale nechtěl prozrazovat podrobnosti. „Nejsem fanouškem mediálních bublin. České politice by prospělo, kdyby se s médii sladila,“ míní ministr průmyslu.

Musíme mít zdravý základ. Nemůžeme být závislí na tom, když svítí nebo fouká

Rozhovor se stočil také na výrobu energie. Kuba je zastáncem jaderné energetiky. Odmítá ale, aby stát podporoval obnovitelné zdroje, jako tomu bylo v případě fotovoltaiky. Dneska prý všechny společnosti v Evropě staví jen elektrárny na obnovitelné zdroje, protože mají od států zajištěný příjem. Tohle je podle Kuby dlouhodobě neudržitelný problém.

„Republika nemůže být zásobena jen ze zdrojů, které fungují jen když svítí nebo když fouká, musíme mít zdravý základ,“ uzavřel Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…