Snažil jsem se přesvědčit Trumpa, aby... V USA vyšla výbušná kniha exporadce prezidenta. Týká se „zlého Putina“

22.09.2020 15:40

Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Herbert Raymond McMaster se rozpovídal o vztahu amerických prezidentů a ruského protějšku Vladimira Putina. Podle McMastera žili američtí prezidenti dlouhá léta v mylném domnění, že mohou mít s Putinem dobré vztahy. „To je ale nemožné,“ říká McMaster.

Snažil jsem se přesvědčit Trumpa, aby... V USA vyšla výbušná kniha exporadce prezidenta. Týká se „zlého Putina“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin při projevu o stavu země

„Americká politika vůči Rusku se marně dvě dekády snažila vytvářet dobré vztahy s prezidentem Vladimirem Putinem, což byla popravdě jen chiméra,“ píše McMaster ve své nové knize, jak informuje zahraniční server npr.org. Bývalý generál v pozici bezpečnostního poradce dle svých slov prezidenta Trumpa opakovaně přesvědčoval, že je potřeba vůči Rusku zaujmout tvrdší pozice, zejména kvůli ruské agresi ve státech východní Evropy a možnému ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Trump podle McMastera není prvním prezidentem, který v této iluzi žil. „Ve skutečnosti je třetím prezidentem, který žil v mylném domnění, že s Putinem může mít dobrý vztah, že ho může změnit a stane se z něj hodný chlap. To ale on rozhodně není,“ má jasno generál.

Anketa

Mělo by Česko přijmout uprchlíky ze shořelého tábora v Řecku?

3%
97%
hlasovalo: 20971 lidí
Americko-ruské vztahy se rapidně ochladily po ruské invazi na východní Ukrajinu a ještě více po domnělém zasahování do amerických prezidentských voleb. McMaster v roli bezpečnostního poradce žádal učinění konkrétních kroků, zejména uvalení sankcí za ruské vměšování do záležitostí cizích států. „Musíme se proti Putinovým aktivitám bránit opravdu každý den,“ tvrdí McMaster s tím, že je to výzva pro bezpečnostní experty po celém světě.

„Proto jsem navrhl řadu kroků, které nám pomohou vyvarovat se stejných chyb jako předchozí prezidenti. Musíme především zjistit, jaké emoce a cíle pohánějí Putinovy kroky, jakou má motivaci. Jde o určitou ‚strategickou empatii‘, díky které přestaneme vnímat věci tak, jak bychom si ideálně představovali, ačkoliv jsou ve skutečnosti zcela jiné,“ říká McMaster, že prezidenti Spojených států musí přestat žít v iluzi.

Západ se podle něj musí snažit pochopit Putinovo vidění světa, v rámci něhož se ruský prezident neustále vrací k veliké ruské moci z dob Sovětského svazu. „Právě to jsem Trumpovi neustále vysvětloval. Putin je poháněn touhou obnovit velikost sféry ruského vlivu, snaží se obnovit Rusko ve své dávné velkoleposti. Přitom má spoustu problémů a zejména ekonomicky si nevedou dobře,“ říká McMaster a dodává, že ani demograficky na tom není Rusko dobře, a proto se snaží Putin „stáhnout s sebou dolů i ostatní velmoci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…