Sněmovna asi zmírní podmínky navrhovaného ošetřovatelského volna

06.07.2017 15:03

Sněmovna patrně zmírní podmínky pro navrhované až tříměsíční placené ošetřovatelské volno na péči o vážně nemocné příbuzné. Podle stanovisek sociálního výboru k pozměňovacím návrhům k vládní předloze by naopak neměla omezit okruh lidí, kteří by mohli volno dostat. Plénum by mohlo schvalovat zavedení ošetřovatelského volna příští týden, píše ČTK.

Sněmovna asi zmírní podmínky navrhovaného ošetřovatelského volna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pokračovala řádná schůze sněmovny. Poslanci měli projednat zákon o univerzitních nemocnicích a poslaneckou předlohu o státních svátcích

Poslanci by měli podle doporučení výboru přijmout změnu ohledně nutného souhlasu zaměstnavatele s ošetřovatelským volnem pro zaměstnance. Zaměstnavatel by mohl nesouhlasit s poskytnutím volna jen v případě vážných provozních důvodů. Poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) by naopak neměla na plénu uspět s požadavkem, aby byl souhlas zaměstnavatele výslovně nutnou podmínkou pro uplatnění nároku.

Ošetřovatelské volno by mohlo podle vládní předlohy trvat až 90 dnů, členové rodiny by se na něm mohli střídat. Z nemocenského pojištění by dostávali ošetřovné v podobě 60 procent základu svého příjmu. Volno by si mohli vzít lidé s nemocenským pojištěním na péči o člověka, který strávil aspoň týden v nemocnici. Sněmovna by měla podle stanoviska výboru zkrátit hraniční dobu nutné hospitalizace podle návrhu Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) a Gabriely Peckové (TOP 09) na tři dny.

Ošetřovatelské volno vyjde státní kasu asi na 1,84 miliardy korun ročně

Na plénu by podle doporučení neměl uspět požadavek Radky Maxové (ANO), aby ošetřovatelské volno mohli dostat jen manžel nebo registrovaný partner ošetřovaného člověka, příbuzní v přímé linii, sourozenci a druzi nebo družky žijící s ošetřovaným ve společné domácnosti. Maxová se obává toho, že poměrně široký okruh lidí, jak jej stanoví vládní návrh, zakládá vysoké riziko zneužití ošetřovatelského volna. Starat by se totiž mohli například i tchyně, tchán, snacha, zeť, neteř, synovec, teta, strýc, nebo jejich manžel, registrovaný partner či druh.

Sněmovna by neměla podpořit ani další úpravu Maxové, jež by vyloučila z nároku na dlouhodobé ošetřovné lidi, kteří by se starali o člověka s přiznaným příspěvkem na péči.

Ministerstvo práce a sociálních věcí spočítalo, že dopady ošetřovatelského volna na státní rozpočet by činily asi 1,84 miliardy korun ročně. Odhadem o dalších 242 milionů korun by přišel systém veřejného zdravotního pojištění. Naopak asi 900 milionů korun by veřejné rozpočty podle důvodové zprávy ušetřily na financování pobytu v lůžkových zařízeních pečovatelských služeb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…