Sněmovna bude opět projednávat podobu rozšíření pravomocí ombudsmana. Ale někteří poslanci z toho nadšení nejsou

16.08.2016 15:19

O podobě případného rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv patrně budou jednat koaliční špičky. Sněmovna vrátila v červnu příslušnou vládní novelu do druhého čtení, v němž bude možné opět podávat pozměňovací návrhy. Dolní komora nedala před prázdninami v dílčích hlasováních ombudsmanovi pravomoc dávat podněty Ústavnímu soudu na zrušení zákonů nebo jejich částí. Zachovala jen novou možnost podávat antidiskriminační žaloby.

Sněmovna bude opět projednávat podobu rozšíření pravomocí ombudsmana. Ale někteří poslanci z toho nadšení nejsou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Opětné projednávání rožšíření pravomocí ombudsmana ve sněmovně. Opozice si stěžovala, že Jiří Dienstbier vůbec neodpovídá na kladené dotazy

O rozšíření pravomocí veřejného ochránce práv vyjadřovali už dřív pochyby poslanci z opozice i z koalice. „Předpokládám, že se téma ‚ombudsman a jeho pravomoci‘ objeví na příštím zasedání koaliční rady. Aniž by se dalo mluvit o dohodě, nesouhlas s rozšířením pravomocí byl znát napříč kluby. Nepředpokládám zásadní názorovou změnu,“ napsal dnes ČTK předseda poslanců KDU-ČSL Jiří Mihola.

Poslanci vládního hnutí ANO už dřív hovořili o tom, že by novelu podpořili, pokud by ombudsman nedostal možnost dávat antidiskriminační žaloby a právo dávat podněty Ústavnímu soudu by bylo omezeno – podnět by musel nejprve projednat sněmovní petiční výbor. Jde o úpravy, které navrhoval už loni v září sněmovní ústavně-právní výbor. „Největší podporu měly pozměňovací návrhy podpořené v ústavně-právním výboru, včetně klubu KDU-ČSL,“ podotkl dnes Mihola.

Při červnovém schvalování vládní novely poukazovali někteří poslanci na zmatky při dílčích hlasováních o pozměňovacích návrzích. Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanci klubu ANO se kvůli tomu tehdy dostali do sporu. Dienstbier je nařkl z toho, že se neorientují v tom, o čem hlasují, a z toho, že nemají vůli dodržet koaliční smlouvu a vládní prohlášení.

Vládní program předpokládá, že kabinet „posílí právní možnosti obrany proti diskriminaci a pravomoc veřejného ochránce práv navrhovat rušení protiústavních zákonů“. Vypuštění obou těchto bodů přitom vedle zpravodajky Markéty Adamové z opoziční TOP 09 navrhoval poslanec vládního hnutí ANO Zdeněk Soukup. Poslankyně ANO Radka Maxová navíc chtěla vložit do předlohy oprávnění dolní komory ombudsmana odvolat. „Dohodu by měli zejména učinit v rámci koalice, a dokonce i v rámci ČSSD, kde nepanuje od počátku shoda nad touto novelou,“ komentovala dnes záležitost Adamová.

Podání Ústavnímu soudu může dát nyní prezident, 41 poslanců nebo 17 senátorů, za určitých podmínek i vláda, kraje nebo člověk, kterého se problém týká. Žaloby kvůli diskriminaci nyní může podávat jen její oběť. Sněmovna by se mohla dostat k dalšímu projednávání předlohy v září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…