Sněmovna by měla rozhodnout o zdanění státních náhrad církvím

12.03.2019 6:23

Sněmovna by měla dnes odpoledne opět hlasovat o zdanění státních náhrad, které dostávají církve za majetek nevydaný v restitucích. Rozhodne také o podobě vládního daňového balíčku a zákona o zpracování osobních údajů, který reaguje na evropské nařízení GDPR. Předlohy vrátil poslancům Senát.

Sněmovna by měla rozhodnout o zdanění státních náhrad církvím
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Sněmovna by se ale také mohla zabývat podezřeními kolem předsedy poslanců ANO Jaroslava Faltýnka. Souvisejí s provozováním mýtného systému na dálnicích. Snahu o zařazení mimořádného bodu na schůzi avizovala část opozice. Navrhnout jej ale chce i sám Faltýnek. Případem by se měl před jednáním pléna zabývat poslanecký klub ANO. Policisté zasahovali minulý týden na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), ve firmě Kapsch i u Faltýnka doma.

Předlohu KSČM o zdanění takzvaných církevních restitucí Senát zamítl jako protiústavní. Očekává se však, že ji dolní komora potvrdí a pošle k podpisu prezidentovi. Část poslanců i senátorů už ohlásila, že pokud bude zdanění platit, obrátí se na Ústavní soud.

Ve vládním daňovém balíčku chce horní komora snížit mimo jiné daň z přidané hodnoty na vybrané služby řemeslníků a na točené pivo a snížit spotřební daň z lahvového piva. Doporučila také zavést nižší sazbu DPH na teplo už od letošního července. V návrhu zákona o zpracování osobních údajů senátoři žádají například zrušení postihů pro obce a kraje za porušení pravidel ochrany soukromí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

18:37 Zlý konec. Ondřej Kolář a vracení Ukrajinců: Nedopadlo to dobře

Iniciativa poslance Ondřeje Koláře a celé TOP 09, která má podpořit vracení Ukrajinců v odvodním věk…