Sněmovna má v pátek dostat žádost o vydání Babišova poslance Schwarze

07.11.2013 16:21

Mostecký okresní soud v pátek požádá Poslaneckou sněmovnu o souhlas k trestnímu stíhání Bronislava Schwarze. ČTK to řekl předseda mosteckého okresního soudu Martin Beneš. Šéf mosteckých strážníků Schwarz byl zvolen poslancem za hnutí ANO, které mělo v Ústeckém kraji společnou kandidátku se Severočechy.cz, jejichž předsedou je právě Schwarz. Ten čelí už několik let obvinění z údajného zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

Sněmovna má v pátek dostat žádost o vydání Babišova poslance Schwarze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

"Žádost o souhlas k trestnímu stíhání by měla být do Poslanecké sněmovny doručena zítra," uvedl Beneš. Poprvé by se sněmovna v novém složení měla sejít 25. listopadu. Schwarz ČTK řekl, že se vydání bránit nebude, vnímá to jako svoji morální povinnost. "Já budu první, kdo bude pro to, aby se zrušila imunita. A já dokonce musím, mně to velí morální povinnost. Kvůli všem policistům v této republice, protože pokud bych to neudělal, mysleli by si, že jsem udělal špatnou věc a báli by se pracovat pro lidi," uvedl Schwarz. "Takže já to udělám rád, abych dokázal, že jsme jako policisti a já jako jejich velitel rozhodl správně, pracoval jsem dobře, zákon jsem neporušil a pomohl jsem dobré věci," podotkl.

Údajné zneužití pravomoci

Podobný přístup jako Schwarz mají k žádosti o jeho vydání i další poslanci ANO, řekla dnes ČTK mluvčí hnutí Radka Burketová. "Vzhledem k tomu, že jsme sami pro omezení poslanecké imunity, tak pokud orgány požádají o jeho vydání, budeme souhlasit," řekla Burketová.

Žádost obdrží sekretariát předsedy sněmovny a bude čekat na to, až poslanci zvolí nového předsedu dolní komory a nový mandátový a imunitní výbor. Dokud neskončí ustavující schůze, nebude moci být žádost o vydání projednána, řekla dnes bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). "Neznamená to, že žádost o vydání propadává, že se s ní nebude nic dělat, ale není možné ji teď v žádném případě řešit," řekla Němcová ČTK.

Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 coby vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do mosteckého bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Několik svědků vypovědělo, že je policisté donutili lehnout si na zem a mířili na ně zbraní. Schwarz se hájí tím, že jednal na základě pokynu nadřízeného.

Jednou už byl zproštěn

"Dělal jsem to podle zákona, dělal jsem to správně. Ten případ třikrát prověřovala inspekce ministra vnitra, nebylo shledáno pochybení," zdůraznil Schwarz. Za celým případem podle něj stojí politická rivalita. Obviněn byl až v době, kdy od celé události uběhly čtyři roky. "Když jsem se za čtyři roky dostal do politiky a odešel jsem od policie, někteří mí kolegové, funkcionáři či političtí rivalové toho využili a sdělili mi obvinění za to, co se teď řeší," uvedl.

Okresní soud v Mostě už Schwarze jednou obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil kauzu k dalšímu projednání. Verdikt měl padnout krátce před sněmovními volbami, hlavní líčení se ale nekonalo, protože Schwarz a jeho právník nepřišli. Zvolením Schwarze do sněmovny bylo trestní řízení přerušeno, a to až do doby, než poslanci vysloví souhlas s jeho vydáním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…