Sněmovna rozhodla: Zadávání veřejných zakázek se změní

01.10.2014 15:51

Sněmovna dnes podpořila vládní novelu zákona o veřejných zakázkách, který má zjednodušit jejich zadávání. Předloha má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu. Změny mají platit od 1. ledna 2015. Novelu nyní posoudí sněmovní výbory.

Sněmovna rozhodla: Zadávání veřejných zakázek se změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Novela zákona o státní sociální podpoře prošla sněmovnou

Legislativní změnu připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj, které chce potlačit praxi zadávat zakázky takzvaně „na cenu", tedy nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií. Novela navrhuje rozšíření dílčích hodnoticích kritérií použitelných k výběru ekonomicky nejvýhodnější nabídky. Zadavatel bude moci podle ministerstva jako jedno z dílčích hodnotících kritérií využít i hodnocení organizace, kvalifikace a zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky. Stejně tak bude moci využít jako kritérium hodnocení vlivu na zaměstnanost osob se ztíženým přístupem na trh práce, například zdravotně postižených.

Změna má i urychlit případná řízení u antimonopolního úřadu

Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky. Podle ministerstva tato povinnost někdy způsobovala neřešitelné problémy. Za určitých okolností tak bude moci zadavatel vyhlásit vítěze, bude ale muset doložit, že je to pro něj ekonomicky výhodné. Změna má i urychlit případná řízení u antimonopolního úřadu. Stanoví například, že pokud chce někdo zpochybnit zakázku u antimonopolního úřadu, bude muset skládat kauci až deset milionů korun. Dosud byla horní hranice dva miliony korun. Předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) uvedl, že to může ztížit obstrukce u veřejných zakázek.

Zbyněk Stanjura (ODS) se přimlouval za to, aby poslanci vložili do zákona jako kritérium i reference dodavatelů zakázek. Argumentoval například tím, že v soukromém sektoru je to naprosto běžné. Jako příklad uvedl situaci, kdy si někdo chce nechat postavit rodinný dům a také se ptá na reference stavební firmy.

Projednáním této novely poslanci ukončili svoji řádnou schůzi, která začala 16. září. Podle harmonogramu by se měli na další schůzi sejít až 21. října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…