Sněmovna schválila požadavek KSČM. Vláda skáče, jak komunisti pískají, pění Kalousek

18.12.2020 10:59

Poslanci v pátek odhlasovali návrh KSČM na přesun 10 miliard korun z resortu obrany do státní rozpočtové rezervy, což byl klíčový požadavek komunistické strany k tomu, aby podpořila návrh státního rozpočtu na příští rok. „Možná šlo o manévr pro komunistické voliče. Ještě to nutně neznamená, že tyto peníze budou armádě odejmuty úplně,“ uvedl pro Českou televizi komentátor Bohumil Pečinka. Opoziční představitelé kritizují postoj ČSSD při hlasování o škrtu v obraně. Prošel také návrh ČSSD na přesun 300 milionů korun do rozpočtu ministerstva kultury.

Sněmovna schválila požadavek KSČM. Vláda skáče, jak komunisti pískají, pění Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Nyní ve Sněmovně směřuje vše k tomu, aby poslanci návrh státního rozpočtu na příští rok schválili. I nadále se bude hlasovat o pozměňovacích návrzích.

Komunisté, kteří dříve pro rozpočty menšinové vlády ANO a ČSSD hlasovali dlouhodobě, trvali na svém návrhu odebrat z rozpočtu ministerstva obrany deset miliard korun. Hrozilo, že bez něj rozpočet jako celek nepodpoří. Vláda a hlavně koaliční sociální demokraté škrty v rozpočtu armády původně odmítali.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pro server Blesk.cz již po čtvrteční schůzce uvedl, že „existuje nějaká dohoda“. „Na schůzce to padlo. Jak to bude, se ukáže zítra při hlasování,“ reagoval Filip ve čtvrtek večer na dotaz, jestli od hnutí ANO komunisté slyšeli, že by návrh podpořilo.

Odhlasování klíčového pozměňovacího návrhu přesunout 10 miliard do rozpočtové rezervy nemusí podle komentátora Reflexu Bohumila Pečinky nutně znamenat, že tyto peníze budou armádě skutečně odejmuty. Záležet bude na tom, jak ona dohoda přesně zní. „Zajímavá bude konstrukce toho, jestli těch 10 miliard bude skutečně armádě odebráno nebo se tam ty finance dostanou jiným způsobem. Například, že se řekne, že při zajišťování anticovid opatření musela armáda vynaložit zvýšené prostředky a bude jí část peněz vrácena,“ uvedl pro Českou televizi.

Ve středu debatu poslanci přerušili, protože vládní koalice neměla pro rozpočet zajištěnou podporu. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doufá, že se rozpočet nyní podaří schválit.

Že šel premiér Andrej Babiš ve středu do Sněmovny bez toho, aniž by měl zajištěnou podporu, je pro Pečinku velkým překvapením. „Na můj vkus to vypadá příliš amatérsky, možná to byl nějaký manévr, jak před komunistickými voliči sehrát celou tuto hru,“ zopakoval.

Připomněl, že ČSSD byla proti tomu, aby tyto finance byly armádě odejmuty, stejně tak ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) hrozil, že podá demisi, pokud bude 10 miliard armádě odebráno. „Bude zajímavé, jaké byly podrobnosti té dohody,“ zopakoval komentátor.

Sociální demokraté včera uvedli, že přesun 10 miliard korun nakonec podpoří, výměnou však za jiné ústupky. To může být podle Pečinky právě přesun 300 milionů resortu kultury. „Zcela určitě to tak může být. Až bude možné si projít všechny pozměňující návrhy, bude možné zjistit, co se přesně odehrálo v minulých dvou dnech,“ doplnil.

Pokud by Sněmovna rozpočet neschválila, hrozilo rozpočtové provizorium a stát by hospodařil podle letošního rozpočtu. Ministerstvo financí už oznámilo, že se na tuto situaci připravuje.

PROTOKOL Z HLASOVÁNÍ ZDE

Miroslav Kalousek, předseda poslanců TOP 09, rychle na síti reagoval, že vláda skáče, jak komunisti pískají.

 

„Zrada armády socanům nevadí, nejspíš jim bylo něco slíbeno. Hrdá strana by teď vypověděla koaliční smlouvu. Toho ale není rohožka schopna,“ dodala posměšně předsedkyně téže strany Markéta Pekarová Adamová.

 

Za ODS reagovala Jana Černochová, stranická expertka pro dotčený resort obrany. „Vláda se chytila do své pasti a dala prostor komunistickému diktátu,“ poznamenala na facebooku poslankyně.

„Až budu shánět kolegy ochotné spolknout ropuchu, zajdu do klubu ČSSD,“ napsal pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík ve svém tweetu.

 

 

Postoj ČSSD zaráží i předsedu poslanců ODS Zbyňka Stanjuru: „Tak dlouho a zásadně byla ČSSD proti odebrání deseti miliard armádě, až hlasovala pro,“ uvedl.

 

 

Předseda KSČM  Vojtěch Filip podle serveru Novinky.cz uvedl, že komunisté celkový návrh rozpočtu podpoří.

Spáchá ministr obrany Metnar sebevraždu? V souvislosti s odebráním deseti miliard korun české armádě napsal komentátor Petr Honzejk na svůj twitter následující: „V Japonsku by ministr obrany spáchal seppuku, v Čadu by se pokusil o vojenský převrat, v Bhútánu by vyhlásil protestní hladovku. Jsem zvědavej, jestli ten náš aspoň rezignuje.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

14:49 Dominik Hašek – král hlupáků. Na Slovensku si všimli, jak o Francii mlčel jak zařezaný

„Hašek prošustroval miliony a teď je za krále hlupáků“, i takto se dnes na Slovensku mluví o slavném…