Sněmovní hejtman objasnil, proč musí zůstat poslancem: Místo mě by přišel tento pán

03.03.2014 18:39

Hejtman a poslanec v jedné osobě Jiří Běhounek (ČSSD) se nechal slyšet, že ze sněmovny odejde jen v tom případě, když ČSSD přinutí exministra Petra Zgarbu k tomu, aby jako náhradník nepřijal mandát poslance. Informoval o tom server iDnes.cz.

Sněmovní hejtman objasnil, proč musí zůstat poslancem: Místo mě by přišel tento pán
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

Běhounek přitom kandidoval za ČSSD, tedy stranu, která požaduje, aby si politici vybrali, zda chtějí být hejtmani, nebo poslanci. Jedním z důvodů je i fakt, že za obě funkce pobírají plat.

„Nemůžu voličům udělat to, abych do sněmovny pustil dvakrát vykroužkovaného člověka," vysvětlil Běhounek svůj postoj pro iDnes.cz. „Poslanecký mandát si zatím ponechám. V případě, že bude jednání a bude situace řešena tak, že pan Zgarba se vzdá náhradnictví, pak se budu o této věci dál bavit," dodal.

Jeho náhradníkem má být bývalý ministr zemědělství Petr Zgarba. Ten se zatím nevyjádřil, zda by měl o funkci zájem. Jako politik se ale potýká s pošramocenou pověstí – post ministra zemědělství musel opustit v roce 2005 kvůli skandálům s pozemky a nedokázal ani vysvětlit, jak konkrétně přispěl firmě ČD Cargo, která mu vyplácela 35 tisíc měsíčně.

Hejtmani mají lhůtu do konce dubna

Za ČSSD nyní ve sněmovně sedí čtyři hejtmani. Kromě Běhounka také jihočeský Jiří Zimola, jihomoravský Michal Hašek a karlovarský Josef Novotný. Ministr vnitra Milan Chovanec se funkce hejtmana Plzeňského kraje již v lednu vzdal.

Usnesení sociálnědemokratického ústředního výkonného výboru dalo hejtmanům šestiměsíční lhůtu na to, aby si souběh funkcí vyřešili a některé opustili. Lhůta vyprší 26. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…