Zimola se u Drtinové bránil nařčením Kalouska: Ať dokáže, že za chyby při dotacích mohou naši lidé

26.02.2014 19:43

Vláda se dnes sešla se členy Asociace krajů České republiky. Obě strany si jednání pochvalovaly a dohodly se na dalších schůzkách. „Bylo to velmi milé a přátelské setkání,“ souhlasil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT24.

Zimola se u Drtinové bránil nařčením Kalouska: Ať dokáže, že za chyby při dotacích mohou naši lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Zimola prozradil, že součástí schůzky byl i oběd a následná diskuze nad palčivými tématy, především zamezování zadlužování nemocnic a zachránění peněz z evropských fondů. „Přesvědčilo mě to, že jsme schopni s vládou komunikovat o věcných tématech,“ komentoval setkání.

V systému čerpání evropských finančních prostředků dojde k zásadní proměně, zaniknou regionální operační systémy, známé jako ROPy, a vznikne jediný centrální program, který bude zastřešovat Ministerstvo pro místní rozvoj. Zimola připomněl, jak jsou tyto prostředky pro kraje důležité – jsou využívány v infrastruktuře, v cestovním ruchu, v rozvojových projektech a dalších oblastech.

„Jednání s nečasovsko-kalouskovou vládou nebylo příliš úspěšné, náš hlas vůbec nebyl slyšet. Za vlády Rusnoka jsme to nestihli. Nyní řešíme s paní Jourovou, aby peníze byly správně přerozdělovány a šly tam, kam mají,“ podotkl hejtman.

Zároveň se důrazně ohradil proti tvrzení, že by za chybné čerpání eurofondů nesli vinu krajští úředníci, na něž ukazoval bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „To je lživá a nespravedlivá představa. Jeho slova jsou politicky zabarvena. Nechť to dokáže, nechť to dokáží soudy. Já o ničem nevím a vyzývám ho, ať přednese důkazy,“ vzkázal na jeho adresu s tím, že vina leží na bedrech úředníků jednotlivých regionálních rad.

Peníze nemocnicím půjdou z rozpočtových rezerv

Druhé nosné téma setkání bylo zdravotnictví, konkrétně hledání způsobů, jak zastavit zadlužování nemocnic. „Udělám vám potěšení, paní Drtinová, jsem totiž sociální demokrat a toto bych říkat neměl,“ obrátil se na moderátorku pořadu s úsměvem. „Jsem přesvědčen, že zrušením všech regulačních poplatků jsme s vaničkou vylili i dítě.“

Kdyby prý záleželo jen na něm, zachoval by poplatek za pobyt v nemocnici a za ošetření na pohotovosti. Bez poplatků bude totiž krajská nemocnice v Českých Budějovicích chudší o sto milionů korun za rok.

„Nakonec ale zvítězil názor a nyní se hledá pracná cesta, jak to nemocnicím vrátit. Kdyby se jen trochu pragmaticky uvažovalo, mohlo to být jinak,“ míní. Navíc nevěří, že se ztráta za poplatky nemocnicím do koruny vrátí. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček prý v nejbližších týdnech předloží vládě návrh, kterým ministři uvolní dvě miliardy korun pro nemocnice, peníze půjdou z rozpočtových rezerv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…