Sněmovní komisi k Opencard povede Babišův policista ze severu

26.03.2014 19:49

Sněmovní vyšetřovací komisi k pražské kartě Opencard povede poslanec za hnutí ANO, někdejší policista Bronislav Schwarz. Poslanci mu ve finále dnešní tajné volby dali přednost před nominantem ČSSD Janem Chvojkou.

Sněmovní komisi k Opencard povede Babišův policista ze severu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

V prosinci sněmovna přitom vydala Schwarze k trestnímu stíhání. Stanul před soudem pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

Předsedu devítičlenné komise, která by měla do konce roku prověřit vyšetřování případu Opencard, zvolili poslanci až ve druhém kole. Schwarz dostal 95 z odevzdaných 162 hlasů, Chvojka 44 hlasů, oznámil šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO). V prvním kole vypadl Daniel Korte (TOP 09), nominant hnutí Úsvit Jiří Štětina se kandidatury vzdal ve Schwarzův prospěch.

V kauze Opencard bylo zatím nepravomocně odsouzeno několik někdejších úředníků. Autoři projektu z řad městských politiků v čele s bývalým primátorem Pavlem Bémem (ODS) vystupovali v roli svědků. Kvůli Opencard je ale stíhána většina členů pozdější městské rady včetně Bémova nástupce, nyní poslance Bohuslava Svobody (ODS) a současného primátora Tomáše Hudečka (TOP 09).

Schwarz byl obžalován kvůli tomu, že v lednu roku 2006 jako vedoucí obvodního policejního oddělení v Mostě vnikl do bytu, kde policie posléze objevila přístroj na výrobu drog. Údajně nechal přítomné spoutat a bez povolení byt prohledal. Mostecký okresní soud už jednou Schwarze podle dřívějších informací obžaloby zprostil. Odvolací soud však rozsudek zrušil a vrátil věc k dalšímu projednání.

Poslanci dnes také zvolili člena dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení. Míří do ní Milan Grmela za ANO. Ve volbě neuspěli Miroslav Kalous za ODS a Marek Černoch za Úsvit. Vyhlášení výsledků volby předsedy komise uzavřelo březnovou schůzi sněmovny. Poslanci by se měli opět sejít koncem dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…