Sněmovní výbor vyslechl radní ČT v kauze vystřiženého Zemanova výroku

14.01.2015 16:42

Sněmovní volební výbor vyslechl členy Rady České televize ohledně jejich postupu při stížnosti na reportáž o projevu prezidenta Miloše Zemana. Vystřižení zmínky o podnikateli Zdeňku Bakalovi byla závažná chyba, ale nikoliv cenzura, zopakoval před poslanci předseda Rady ČT Jaroslav Dědič. Na editorský zásah rada obdržela tři stížnosti.

Sněmovní výbor vyslechl radní ČT v kauze vystřiženého Zemanova výroku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

Usnesení týkající se zmíněné reportáže rada přijala na svém zasedání v minulém týdnu. "Nepřesnou citací prezidentových slov došlo k posunutí významu jeho sdělení, určenému účastníkům konference a prostřednictvím televize i veřejnosti. Rada České televize považuje tuto redakční úpravu prezidentových slov za závažnou chybu službu konajícího editora. Zároveň rozhodně odmítá obvinění, že ve zpravodajství České televize zasáhla cenzura,“ uvedli radní ve schváleném usnesení.

ČT zmínila Bakalu v sedmi kritických reportážích pořadu Reportéři

Dědič dnes poukázal na to, že ČT v minulých dvou letech podnikatele Bakalu zmínila v sedmi kritických reportážích v rámci pořadu Reportéři. "Z tohoto důvodu se těžko dá hovořit o cenzuře ve vztahu k této osobě,“ řekl.

ČT již dříve pochybení uznala. Mimo jiné přeřadila odpovědného editora na jinou pozici s nižším rozsahem rozhodovacích pravomocí. Generální ředitel Petr Dvořák se divákům za pochybení omluvil. O cenzurním zásahu tehdy mluvil Hrad.

Reportáž ČT se týkala Zemanova projevu na listopadové konferenci k 25 letům svobodného podnikání, kde prezident zhodnotil dosavadní vývoj v zemi. "Jdeme po stoupající cestě, na které jsou některé zbytečné kameny. Tu Viktor Kožený, tu Zdeněk Bakala. Naše obce a města krásní. Dokonce se můžeme vzájemně kritizovat. Přes všechny chyby zde sedíme jako svobodní lidé, kteří mohou vyjadřovat své názory bez obavy, že je někdo zavře. A to není málo,“ uvedl prezident. Projev televize odvysílala na ČT24 ve večerní reportáži, ale Bakalovo jméno ve výňatku Zemanova projevu chybělo.

Počet kritizovaných sponzorských vzkazů klesá

Sněmovní výbor dnes vyslechl Dědiče také k postoji rady ohledně takzvaných sponzorských vzkazů na ČT1. Generální ředitel ČT Dvořák v diskuzi mimo jiné zmínil, že počet sponzorských vzkazů, které nesmí vybízet k nákupu nebo spotřebě, loni klesl na 10 500 z předloňských víc než 12 000. Na ČT2 jejich počet klesl na 2 500 z předloňských téměř 5 000.

Dvořák připomněl, že ČT u žádného pořadu nepoužívá více než tři sponzorské vzkazy. U ČT:D nepoužívá obchodní sdělení vůbec kromě propagace vlastní edice ČT. Dodal také, že ČT za umísťování sponzorských vzkazů v uplynulých letech od regulátora nedostala žádnou pokutu, pouze upozornění, která podle Dvořáka vysvětlila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…