Sněmovní výbor začne posuzovat vydání Babiše a Faltýnka k stíhání

18.08.2017 6:20

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se dnes začne zabývat policejní žádostí o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Policie chce oba poslance obvinit kvůli padesátimilionové dotaci na stavbu farmy Čapí hnízdo, píše ČTK.

Sněmovní výbor začne posuzovat vydání Babiše a Faltýnka k stíhání
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Andrej Babiš točil zmrzlinu v Liberci

Babiš označil policejní žádost už dřív za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Kauzu považuje za vylhanou.

Sněmovní výbor dnes k doporučení pro plénum nedospěje. Pozve Babiše a Faltýnka na další jednání, aby se mohli k žádosti policie vyjádřit. Babiš ve čtvrtek řekl ČTK, že požádal výbor, aby mohl do policejní žádosti nahlédnout. Zda mu to bude umožněno, rozhodne podle místopředsedy výboru Martina Plíška dozorující státní zastupitelství.

Konečné rozhodnutí o vydání obou poslanců bude na dolní komoře jako celku. Záležitost by měla řešit na schůzi, která začne 5. září.

Babiše chce policie podle médií stíhat pro podezření z dotačního podvodu a pro poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství.

Bývalý ministr financí Babiš a předseda poslanců hnutí Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku předloňska. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci. Loni Babiš řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové.

Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert. Skupinu Babiš letos převedl kvůli novele zákona o střetu zájmů do svěřenského fondu.

Sněmovna rozhodovala v nynějším volebním období zatím celkem o sedmi poslancích, které chtěla policie stíhat. V jednom případě byl verdikt záporný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…