Snížení výsluh policistů a hasičů? Ani omylem, postavil se za sbor Hamáček

14.02.2019 17:35

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nepodpoří poslaneckou novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, kterou připravil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček. ParlamentníListy.cz o postoji informovala Klára Pěknicová z odboru tisku a public relations resortu vnitra.

Snížení výsluh policistů a hasičů? Ani omylem, postavil se za sbor Hamáček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Jan Hamáček

Anketa

Přejete si, aby ve volbách do Evropského parlamentu uspěly proevropské liberální strany? (TOP 09, STAN, KDU-ČSL)

4%
96%
hlasovalo: 20144 lidí
Návrh poslance Ondráčka mimo jiné počítá s tím, že by se do výpočtu výsluh příslušníků bezpečnostních sborů dle zákona 361/2003 nezapočítávaly odměny.

„Pokud bychom nezapočítávali do výpočtu výsluh odměny, vedlo by to k jedinému – jejich snížení. To už z principu a z úcty k práci policistů či hasičů nikdy nepodpořím,“ uvedl ministr Hamáček s tím, že poslanec Ondráček s ním novelu předem konzultoval.

„S některými návrhy poslance Ondráčka mohu souhlasit, v žádném případě však svůj podpis nepřipojím pod návrh, který tímto způsobem otevírá otázky výsluh,“ dodal ministr vnitra. Jakékoliv snížení výsluh v době nejnižší nezaměstnanosti by navíc dle ministra vnitra mohlo spustit odchody ze služebního poměru, především u policistů ze specializovaných pracovišť.

Ministerstvo vnitra také připravuje vlastní novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Ta však upravuje právo policistů či hasičů přivydělat si mimo pracovní dobu a otázku výsluh nijak neotvírá.

Změna výpočtu, a tedy snížení výsluh, by se dle návrhu poslance Ondráčka dotkla příslušníků policie, hasičského sboru, celní správy, vězeňské služby a rovněž členů specializovaných oddělení: GIBS, BIS a Úřadu pro zahraniční styky a informace.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…