Sobotka: Andrej Babiš se podbízí horší části společnosti

09.03.2017 10:12

Obsáhlý rozhovor poskytl serveru Deník.cz předseda vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Kromě jiného varoval, že o svobodu můžeme přijít stejně rychle, jako se zhroutila komunistická moc na podzim 1989. Vysvětlil také, proč by měla sociální demokracie volby vyhrát.

Sobotka: Andrej Babiš se podbízí horší části společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Pokud z voleb nevzejde ČSSD jako nejsilnější politická strana, mám například velkou obavu z dostupnosti zdravotní péče,“ uvedl s tím, že pokud by u nás vznikla pravicová vláda, nedá se vyloučit, že bude prosazovat návrat poplatků ve zdravotnictví. ČSSD je prý také zárukou, že nebude zavedena jakákoli forma školného.

To, že by učitelé měli brát 130 procent průměrného platu, je v dlouhodobém programu ČSSD. „Ale na jeho naplnění musíme najít finanční prostředky. Proto poctivě říkáme, že nemůžeme vystačit s tím, jak vypadají daně dnes. Pokud chceme snížit daňové zatížení čtyř milionů lidí, musíme dodatečné finanční zdroje získat někde jinde. Proto navrhujeme bankovní daň, díky níž bychom mohli mimo jiné posílit financování školství. Chceme zavést také finanční progresi u firem, aby odváděly do státního rozpočtu víc než dnes,“ vysvětlil.

Celý text je ZDE

Jde o získání peněz na financování školství, zdravotnictví...

Poukázal na to, že do roku 2006 jsme měli progresivní daňový systém, banky a velké firmy do té doby platily 24 procent daně z příjmu. „Pak jim pravicové vlády daně snížily a výsledkem je odliv dividend za hranice ČR v řádu několika set miliard korun ročně. To je nespravedlivé a my budeme hledat podporu u voličů, aby se to změnilo. Chceme, aby pochopili, že vedle zvýšení jejich čistých platů jde i o získání peněz na financování školství, zdravotnictví, sociálních služeb i důchodového systému. Andrej Babiš má konzervativní přístup, nechce nic měnit, ale to by znamenalo růst státního dluhu,“ varoval Sobotka.

ČSSD má šanci volby vyhrát

Myslí si, že sociální demokracie má reálnou šanci volby vyhrát. „A proto nechci na sjezdu diskutovat o tom, co budeme dělat, když skončíme druzí. Chci mluvit o tom, co uděláme, až volby vyhrajeme. Tým, který bude na sjezdu zvolen, musí nasadit všechny síly ve prospěch sociální demokracie. Chci, aby byl jednotný a měl tah na branku. … Po sněmu ANO jsem přesvědčen, že Andreje Babiše lze v demokratickém souboji porazit,“ prohlásil Sobotka. Jak k tomu dospěl? „Kdybych byl voličem ANO, což nikdy nebudu, byl bych hodně překvapen, že jsem se na sněmu nic nedověděl o tom, co chce hnutí v budoucnu prosazovat. Bylo to ve stylu: Zvolte nás a pak uvidíte,“ podotkl Sobotka.

Ve volbách půjde o to, jestli zůstaneme liberální společností

Andrej Babiš je podle Sobotky plodem autoritativních tendencí, které sílí všude kolem nás. „Západní svět stojí na křižovatce. Bude to tak i v našich volbách. Nebude to standardní klání jako v minulosti mezi ČSSD a ODS, kde se rozhodovalo, jestli budeme mít méně či více sociální stát. Půjde o to, jestli zůstaneme otevřenou liberální společností. Problém Andreje Babiše je v tom, že on nevede společnost nějakým směrem, ale podbízí se, bohužel tomu horšímu, co ve společnosti existuje. Chce být za každou cenu populární, takže musí být populistický. Může nás tak dovést k omezení svobody, k autoritativnější společnosti, kde bude méně volnosti a více firemní kultury. Tohle není moje představa. A nebyla to ani moje představa v roce 1989. Byl bych rád, abychom v naší zemi míru svobody, kterou jsme si vybojovali, udrželi,“ uvedl Sobotka.

O svobodu můžeme přijít rychle

Do vedení ČSSD prý kandiduje nikoli proto, že chce být premiérem. „Kandiduji proto, že to nechci jen tak nechat. Vidím určitá rizika a nebezpečí, kterým chci jako občan, jako Bohuslav Sobotka čelit. Pokud mám možnost udělat to jako lídr ČSSD, je to dobrá pozice. Nechci rezignovat na to, co se odehrává, na posun od svobody k větší míře podřízení. O svobodu můžeme přijít stejně rychle, jako se zhroutila komunistická moc na podzim 1989. Přestanou-li demokracii podporovat obyčejní lidé, neboť mají pocit, že jim nic nepřináší, byla by to největší chyba. V tom je odpovědnost ČSSD. Žádný Kalousek nebo Fiala to nevyřeší. Desetkrát mohou vyprávět o demokracii, nikdo jim to už věřit nebude. My máme povinnost oslovit lidi, kteří jsou ve složité situaci, berou průměrný plat, ty musíme získat pro myšlenku demokracie,“ dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…