Sobotka by chtěl do své budoucí vlády nestranické experty

09.03.2013 10:06

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odhalil část svých plánů, jak bude vypadat jeho vláda, pokud strana zvítězí ve volbách v roce 2014. Už teď plánuje obměnu stínového kabinetu. Upozorňuje na to Deník Insider.

Sobotka by chtěl do své budoucí vlády nestranické experty
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

Sociální demokraté mají tým stínové vlády. Sobotka ale prozradil, že by do svého skutečného kabinetu chtěl ve větší míře nestranické experty. Nespecifikoval, koho by přesně do vlády přizval.

Budu hledat experty mimo ČSSD

„Já si skoro myslím, že 23 tisíc našich členů je strašně málo na odpovědnost, kterou poneseme, až vyhrajeme volby v roce 2014. Budu hledat i experty mimo sociální demokracii a doufám, že pro to získám ve vedení strany podporu,“ řekl Sobotka Deníku Insider.

Sobotka chtěl složení stínové vlády obměnit už dřív. Nikdy se ale nezmínil o nestranických expertech.

Uvítal bych větší personální konkurenci

Zda se uvnitř ČSSD vede boj o posty stínových ministrů, Sobotka odpověděl: „Já bych byl radši, kdyby byl větší zápas. Uvítal bych větší personální konkurenci.“

Volby, ve kterých se ČSSD chystá převzít vládní odpovědnost, se budou konat za rok a čtvrt. Složení stínové vlády tedy nabývá na významu.

Sobotka by si ve své stínové vládě nechal jen Jana Mládka, ostatní stínoví ministři nemají své místo jisté. Jejich obměna by se měla řešit po stranickém sjezdu, který se odehraje za čtrnáct dní.

Ve vládě Bohuslava Sobotky by měly být ženy

To ale může znepokojit například stínového ministra školství Marcela Chládka, který v tisku prohlašuje, že jako ministr nebude rušit praktické školy.

Sobotka by také ve své vládě měl rád ženy. S tím ale měla strana vždycky problém. Například kabinet Miloše Zemana byl zcela bez žen. Ve Špidlově vládě byly už Petra Buzková a Marie Součková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…