Sobotka chce problém skladování munice řešit i s hejtmany

13.12.2014 16:06

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce problematiku skladování munice řešit i s hejtmany. Řekl to dnes novinářům s tím, že kraje hrají důležitou roli z hlediska vytváření krizových plánů a fungování integrovaného záchranného systému. Předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek (ČSSD) předtím sdělil, že Sobotku v pondělí požádá, aby se hejtmani mohli 22. prosince zúčastnit zasedání Bezpečnostní rady státu.

Sobotka chce problém skladování munice řešit i s hejtmany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka hlasuje

„Určitě stojím o to, abychom vedli debatu i s kraji. Nevidím v tom problém, protože koneckonců ta situace, kterou chce vláda řešit, se dotýká celé České republiky. Tady totiž nejde jenom o Vrbětice a Vlachovice, tady jde o to, abychom změnili systém kontroly a nakládání s municí v celé zemi. Já ten systém pokládám za nevyhovující z hlediska právního zajištění," reagoval Sobotka na Haškův požadavek. Problém spatřuje především v tom, že s municí ve velkém rozsahu nakládají soukromé subjekty.

Vrbětice snad pomohou změnit přístup, doufá Hašek

Hejtmani chtějí vyzvat ministry obrany a vnitra, aby jim poskytli informace, jestli se na území krajů nacházejí státní nebo soukromé sklady zbraní a munice. „Premiér v pátek vyhlásil, že se uskuteční Bezpečnostní rada státu. Jako hejtmani na ní chceme být, protože jsme předsedové bezpečnostních rad krajů," uvedl Hašek. Důležité je podle něj projednat i způsob postupu záchranných složek v případě mimořádné události, jako se stala ve Vrběticích, kde vybuchly sklady s municí. První výbuch otřásl okolím v říjnu a zemřeli při něm dva zaměstnanci. Od té doby bylo ještě několik sérií výbuchů.

Hašek zároveň připomněl, že se už dva roky snaží vyřešit situaci v Bořím lese na Břeclavsku, kde se od druhé světové války nachází rozesetá munice. Stát na vyčištění lesa v minulosti neměl peníze. „Doufám, že se teď kvůli Vrběticím situace změní a zvolíme systémový přístup, díky kterému bychom munici v lese zlikvidovali," dodal.

V Bořím lese zřídili Němci za druhé světové války továrnu Muna, v níž vyráběli granáty a bomby pro wehrmacht. Oblast osvobodila v dubnu 1945 Rudá armáda, která továrnu vyhodila do povětří. Munice je proto rozesetá všude okolo. Les se tak stal nebezpečným pro veřejnost. Dosud v něm zahynulo po nálezu munice pět lidí. Poslední obětí se stal v roce 1990 čtrnáctiletý chlapec. V letech 1993 až 2001 vyčistil tým najatých pyrotechniků 250 hektarů lesa. Zbývá ale ještě vyčistit 1550 hektarů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…