Komunistická strana kritizuje vládu, a to nejen za Vrbětice

13.12.2014 12:43

Situace v areálu muničních skladů ve Vrběticích je podle KSČM důsledkem selhání státního dohledu nad skladováním munice. Uvedl to dnes Ústřední výbor KSČM, který zasedá v Praze a o jehož stanovisku ČTK informoval Robert Kvacskai z mediálního úseku strany.

Komunistická strana kritizuje vládu, a to nejen za Vrbětice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip, předseda KSČM

Ve vrbětickém areálu muničních skladů explodovaly už dvě budovy s municí. Šlo o sklady, které si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Z okolí areálu byly v minulých dnech a týdnech přechodně, ale opakovaně evakuovány stovky obyvatel přilehlých vesnic. Prostor hlídají společně armáda a policie. Další neřízené detonace munice se z areálu ozvaly v pátek pozdě večer.

„Naprosto selhal nezbytný státní dohled nad podivným druhem skladování. Je zásadní chybou, že muniční sklady využívají, respektive zneužívají soukromé firmy, které neplní ani základní bezpečnostní opatření. Zároveň vznikají soukromé sklady střeliva a výbušnin, které jsou bez řádné a důsledné kontroly," uvedl ÚV KSČM. Komunisté požadují „zjištění příčin, vyvození odpovědnosti a nastavení jasných pravidel, která by pro příště podobné události zcela vyloučila".

Koalice se nesnaží řešit problémy s opozicí

KSČM také kritizovala současnou vládu - vládní koalice prý přestala jednat mezi sebou a nesnaží se s opozicí korektně řešit podstatné problémy. „Místo toho v drtivé většině řeší zástupné problémy a své vlastní rozbroje," stojí ve stanovisku.

Komunisté kabinetu vyčetli mimo jiné to, že ČR nezvládá vyčerpat přidělené evropské dotace, vadí jim také, že vláda nevalorizovala existenční a životní minimum. „ČSSD opět potvrdila, že není ochotna důsledně naplňovat vlastní volební program. Stejně je tomu se sliby přijmout zákon o majetkovém přiznání a řešení již nutné úpravy exekucí. Vláda také zcela rezignovala na (slibovanou) změnu zákona o tzv. církevních restitucích, který společnost silně poškozuje," uvedlo vedení KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…