Sobotka jede do Mnichova. Ukážou mu místnost, kde byla podepsána jedna slavná dohoda

26.06.2015 11:03

Český premiér Bohuslav Sobotka v pondělí a v úterý poprvé oficiálně navštíví Bavorsko. V Mnichově bude jednat o modernizaci železničního spojení Česka s Bavorskem či o možnostech posílení spolupráce v hospodářství a ve vědě a výzkumu. Sobotkova návštěva potvrzuje návrat normality do vztahů Prahy s největší německou spolkovou zemí, které byly do roku 2010 napjaté.

Sobotka jede do Mnichova. Ukážou mu místnost, kde byla podepsána jedna slavná dohoda
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bohuslav Sobotka

Sobotka se v Mnichově sejde s bavorským zemským premiérem Horstem Seehoferem, který se v prosinci 2010 svou návštěvou Česka postaral o prolomení diplomatických ledů. Obě sousední země po desetiletí rozděloval názor na poválečné dějiny a vysídlení sudetských Němců z Československa  většina z nich se usadila právě v Bavorsku. S bývalým premiérem Petrem Nečasem se Seehofer dohodl, že otázky minulosti už nebudou zatěžovat vzájemné vztahy.

Jedním z hlavních témat jednání Sobotky se Seehoferem bude modernizace železničního spojení Česka a Bavorska. V současnosti je trať spojující Prahu s Mnichovem jednokolejná a není elektrifikovaná. Cesta mezi oběma městy tak trvá šest hodin, po modernizaci by ji podle dopravních expertů bylo možné zkrátit o čtvrtinu.

Jednat se bude i o bavorsko-české zemské výstavě

Premiéři se rovněž budou zabývat připravovanou bavorsko-českou zemskou výstavou. Ta se uskuteční v roce 2016 v Praze a Norimberku a jejím ústředním tématem bude osobnost českého a německého krále a císaře Karla IV.

Sobotka v Mnichově také vystoupí na semináři zaměřeném na propojování hospodářství a vědy a výzkumu. Zájem Prahy na posílení spolupráce s Bavorskem v této oblasti dokládá i to, že Sobotku doprovází vicepremiér pro vědu a výzkum Pavel Bělobrádek. Ten bude v Mnichově jednat o bavorských zkušenostech s podporou aplikovaného výzkumu a o možnostech převedení pozitivních zkušeností i do českého prostředí.

Sobotka v Bavorsku rovněž navštíví místnost, v níž byla v roce 1938 podepsána Mnichovská dohoda o odstoupení tehdejších Sudet nacistickému Německu a faktickém rozbití Československa. Premiér také uctí památku protinacistické odbojové skupiny Bílá růže a navštíví mnichovské Dokumentační centrum nacismu, které připomíná zločiny tohoto režimu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…